Bien.hu

Megosztás
 A rákgyógyító gyökér: biztató eredményeket hoznak a kutatások
A rákgyógyító gyökér: biztató eredményeket hoznak a kutatások


Új kutatás vizsgálta a gyömbér rákölő hatását, és elképesztő eredményekre jutott – ez a gyökér lehet az első természetes rákgyógyír a világon, ha sikerül hatékony szert fejleszteni belőle.

A rák már népbetegség

Statisztikák szerint a rák évente nagyjából 7,6 millió ember haláláért felelős. Mondhatni, hogy korunk népbetegsége, mégsem tudunk igazán hatékony gyógyírt találni rá - írja a bien.hu.

A gyógyszeres kezelések és a kemoterápia elenyésző százalékban segítenek, és kellemetlen, sokszor fájdalmas mellékhatásokkal járnak.

A kutatók ezért egyre inkább a természetesebb módszerek felé fordulnak – egy indiai kutatás például a gyömbér rákölő tulajdonságát vizsgálta, és döbbenetes eredményekre jutott.

A gyömbér összetevője a titok

Az indiai – egyébként kizárólag nőkből álló – kutatógárda a gyömbér egyik alkotóelemét, a 6-shogaolt vizsgálták, amely egy szárított gyömbérben található gingerol-származék.

Korábban is megfigyelték, hogy ez a vegyület hatékony lehet a rák ellen, de most külön csak a mellrákkal kapcsolatos hatásaira figyeltek – pontosabban arra, hogy van-e valami hatása a mellrákveszélyes őssejtekre, amelyek nagy hatással vannak a betegség kialakulására.

A kutatás

A kutatás során laborban előállított őssejtekbe fecskendezték be a 6-shogaolt, ellenőrzésképpen pedig egy másik csoport őssejtbe kurkumin-származékot (a kurkuma egy vegyületét), a harmadikba pedig taxolt (egy általános, mellrák esetében előírt kemoterápia során használt gyógyszert) oltottak.

A három használt vegyület közül messze a shogaol került ki győztesen, ez volt a leghatékonyabb a rákos sejtek szaporodásának megakadályozásában, sőt, a beteg sejtek egy részét még el is pusztította. Így nem csak a megelőzésben, de a gyógyításban is sikeres lehet.

Hatékony, és nem roncsol

A kutatónők azt is bejelentették, hogy a rákgyilkos hatás mellett a 6-shogaol volt az a vegyület is, ami a legkevésbé károsította a nem rákos sejteket és szöveteket. Ez kifejezetten fontos, mivel a kemoterápia és a gyógyszeres kezelések egészséges szervekben is kárt tehetnek – ha még meg is gyógyítják a szervezetet, maradandó károsodásokat okozhatnak.

Eddig úgy hittük, hogy a nagyobb jó érdekében mondjuk egy alulműködő vese kis áldozatnak számít, most azonban esélyünk lehet arra, hogy minimális károsodás mellett gyógyíthassuk a betegséget.

Nem csak a mellráknál hatásos

A mostani kutatás a mellrákra fókuszált, de a kutatók elmondták, hogy a 6-shogaolt korábban vizsgálták már más tudóscsoportok, és akkor is biztató eredményeket hoztak a kutatások.

A gyömbér összetevője enyhítette például a gyomorrákot, és a végbélráknál is segítséget nyújtott a gyógyszeres kezelésnek.

Kipróbálták a kemoterápiával együttesen is, és képes volt csökkenteni a mellékhatásként jelentkező rosszulléteket és a hányást is, a gyömbér tehát akár a következő, hatékony fegyverünk is lehet a rákgyógyításban.Forrás