Bien.hu

Megosztás
 Ezek az egészségügyi problémák anyai ágon szoktak öröklődni
Ezek az egészségügyi problémák anyai ágon szoktak öröklődni


A génjeink nem csak azt szabják meg, hogy milyen lesz a személyiségünk vagy a külsőnk, de egyúttal arra is hatással vannak, hogy milyen fizikai problémáink lesznek majd a későbbiekben. Talán nem is tudtad, de akad néhány genetikai betegség, amit a lánygyermekek az anyukáiktól tudnak tovább örökölni. Lássuk, melyek ezek!

Csontritkulás

Természetes folyamat, hogy idősebb korunkban a csontjaink elkezdenek ritkulni, azonban az már nem mindegy, hogy a kalciumvesztés milyen keretek közé esik - írja a bien.hu.

Évi 0,25-0,5% veszteség az, ami elfogadható az orvosok szerint, azonban amikor ez gyorsabban történik a testedben, csontritkulásról beszélünk.

Ilyenkor a csontjaid gyengülnek, könnyebben törnek el, és sajnos nem kizárt, hogy fiatalabb korban is jelentkezzenek a tünetek. Ez egy olyan egészségügyi probléma, amit az anyukádtól örökölhetsz tovább; ha nála jelentkezik, nagy az esélye annak, hogy nálad is fog.

Ilyenkor a megelőzés fontos, ezért hagyj fel a dohányzással, fogyassz minél több kalciumot tartalmazó ételt, figyelj a súlyodra és sportolj eleget!

Reumatoid artritisz

A reumatoid artritisz nem más, mint egy autoimmun betegség, amelynek kiváltó okát még mindig nem tudják pontosan az orvosok. Azonban jelenlegi kutatásaik szerint a szülőktől (különösen az édesanyáktól) örökölhetjük a géneket, és a különféle környezeti tényezők vannak rá hatással.

Ez a betegség valójában az ízületek gyulladásos elváltozása, amely során az ízületi üregben folyadék halmozódik fel. Ennek következtében az ízület (legtöbbször a kéz) mozgása korlátozottá válik, deformálódhat, majd a tüdőnél, szemnél és a bőrnél is jelentkezhetnek problémák.

Szakértők azt javasolják, hogy a megelőzés érdekében fontos sok C-vitamint fogyasztani, óvatosan kell bánni a koffeinnel, vörös húsokkal, cigarettával, valamint a száj higiéniájával is.

A kezeletlen fog- és fogínyproblémák ugyanis szintén közrejátszhatnak a reumatoid artritisz megjelenésében.

Ráncok megjelenése

Mindenki teste másként változik meg a kor előrehaladtával, szakértők szerint pedig bizonyos gének felelnek azért, hogy a külsőd mennyire tud ellenállni az idő vasfogának.

Erről egy, az anyai oldalon található gén tehet; ha édesanyád fiatalon kezdett el őszülni, esetleg hamarabb megjelentek rajta a ráncok, mint másokon, nagy az esélye annak, hogy nálad is hasonló folyamatok játszódnak majd le.

Amennyiben anyukád még 50 évesen is fiatalos és fitt volt, úgy valószínűleg te is az leszel – ebben persze az életmódod is fontos szerepet játszik.

A szakértők javasolják, hogy a korai öregedés ellen felveheted a harcot azáltal, hogy figyelsz a naptej használatra, ugyanis a napsugárzás is öregíti a bőrt.

A depresszió

Éves szinten körülbelül 300 millió ember küzd meg a depresszióval. Szakértők szerint a depresszió kialakulásáért egy bizonyos gén tehet: a Slc6a15 nevű gén aktivitása alacsony azon emberek szervezetében, akik hajlamosak erre a betegségre.

A gond az, hogy sajnos anyai ágon nagy eséllyel öröklődik is ez a mentális probléma; különösen azért, mert a nőket kétszer nagyobb eséllyel fenyegeti a depresszió, mint a férfiakat.

A terhesség utáni depresszió pedig ugyancsak örökletes lehet. Szakértők szerint ebben az esetben fontos odafigyelned arra, hogy nem zárkózol el, és beszélsz a problémáidról.

Ne érezd magad rosszul amiatt, hogy esetleg segítségre lenne szükséged, hiszen sok esetben egy szakember támogatása hatalmasat jelent a gyógyulás felé vezető úton.

Szív- és érrendszeri betegségek

A szív- és érrendszeri problémák is anyai ágon öröklődnek, ezért amennyiben anyukádnak kardiovaszkuláris gondjai vannak, úgy neked sem lenne szabad félvállról venned ezt!

Sajnos, ha volt már szívrohama, érszűkülete, duplán érdemes kivizsgáltatnod magad, ugyanis ezek mind öröklődhetnek tőle.

Szakértők szerint ilyen esetben az életmódodra extra nagy figyelmet kellene fordítanod: figyelj a súlyodra, mozogj lehetőleg heti 3-4 alkalommal (az is jó, ha gyakran elmész kirándulni, sétálni, vagy szobabiciklizel).

Szintén fontos, hogy ne fogyassz túl sok sós, cukros vagy zsírban gazdag ételt, helyette inkább a zöldség- és gyümölcsbevitelre figyelj oda. A koleszterinszintedet pedig ellenőrizd időnként!

Migrén

Talán nem is gondoltad volna, de a nők háromszor gyakrabban szenvednek súlyos migréntől, mint a férfiak. És sajnos ezt a betegséget anyai ágon tovább is lehet örökölni, hiszen részben genetikai okok váltják ki.

Azért szerencsére van néhány módszer arra, hogy csökkentsd a migrének számát; általánosságban próbálj meg minél kevesebb koffeint, édességet és alkoholt fogyasztani, de a citrusfélék is kiválthatják, így ezt is érdemes minimalizálni.

Ezen kívül igyál sok vizet, és minden nap próbálj meg időt szakítani a tartalmas pihenésre.

A kialvatlanság, kombinálva a nem megfelelő étrenddel gyakran okozhat migréneket.Forrás