Bien.hu

Megosztás
 Ez történik, ha kókuszolajat kensz a gombás fertőzésedre
Ez történik, ha kókuszolajat kensz a gombás fertőzésedre


Ha még soha nem volt gombás fertőzésed, akkor szerencsésnek érezheted magad, ugyanis a nők nagyjából 70-75 százalékát legalább életük során egyszer érinti ez a probléma, 40-50 százalékuknál pedig többször is jelentkezik. Mivel rendkívül kellemetlen és zavaró tud lenni, ezért minél előbb kezelni is kell.

Ha már legalább egyszer átestél gombás fertőzésen, valószínűleg a patikákban kapható gyógyszerek mellett több alternatív gyógymódot is kipróbáltál, hogy enyhítsd a viszketést, az égő érzést és az egyéb kellemetlenségeket, amelyek vele együtt járnak. A tünetek enyhülését ígérő módszerek száma ugyanis meglehetősen hosszú, beleértve a TikTokon nemrég feltűnt kókuszolajat - írja a bien.hu.

Igen, a kókuszolajat, amit sokan mind a szépségápolás terén, mind a konyhában egyre gyakrabban használunk. A TikTokon ugyan csak nemrégiben terjedt el a trend. Mivel, ha az egészségünkről is szó van, egyáltalán nem mindegy, hogy mivel kísérletezünk, ezért két nőgyógyász, dr. Felice Gers és dr. Kecia Gaither is nyilatkozott arról, hogy mit gondol a módszerről, de előbb még azt is jó, ha tudod, hogyan jött egyáltalán szóba lehetséges módszerként a kókuszolaj.

Miért kezdtek el egyre többen kókuszolajat használni a gombás fertőzésre?

Annak ellenére, hogy számos vény nélkül kapható gombás fertőzésre kifejlesztett gyógyszer kapható a patikákban, még mindig kihívást jelenthet, hogy minél előbb megszabaduljunk tőle. Egyes nőknél, akiknek különösen érzékeny a hüvelyi mikrobiomjuk, a hagyományos gombás fertőzés elleni gyógyszerek némelyike akár bakteriális fertőzést is kiválthat. Az ő esetükben kifejezetten érdemes alternatív gyógymódokban gondolkodni.

Az egészséges hüvelyi ökoszisztémán belül a baktériumok és az élesztőgombák kiegyensúlyozottan vannak jelen. Ha ez az egyensúly felborul olyan dolgok miatt, mint például bizonyos típusú gombák túlszaporodása, akkor különféle nőgyógyászati problémák jelentkezhetnek, a gombás fertőzést is idesorolva. Mivel pedig a kókuszolaj köztudottan gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, ezért nem is meglepő, hogy egyre többen próbálják vele kezelni a gombás fertőzéseket.

Hogyan vélekednek a nőgyógyászok a módszerről?

Mivel egy új alternatív módszerről van szó, és hiányosak a vele kapcsolatos tudományos kutatások, a nőgyógyászok is eltérő véleményen vannak a módszert illetően. Dr. Gers szerint, mivel a kókuszolaj képes elpusztítani a gombát, a hüvelyi gombás fertőzésre is alkalmazható. „A kókuszolaj egy zsírsav, amely erős antimikrobiális, vírusellenes, parazita- és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik” – mondta. „Más szóval, elpusztíthat különféle baktériumokat, vírusokat, parazitákat és bizonyos élesztőfajokat”. 

Dr. Gaither szerint azonban nem biztos, hogy ilyen módon is hatékony a kókuszolaj gombaellenes hatása.

„Nincs ismert megerősítő kutatás, ami a kókuszolajat hatékony módszerként igazolná a hüvelyi gombás fertőzés kezelésében” – mondta, majd hozzátette, hogy nem biztos benne, hogy a kókuszolaj elég intenzív fertőzés leküzdéséhez, sőt, mivel befolyásolhatja a hüvelyi mikrobiomokat, bizonyos esetekben más fertőzések kialakulásának kockázatát is növelheti, állapotosság esetén pedig a kutatások hiányában egyáltalán nem szabad vele kísérletezni.

Neked is érdemes kipróbálnod?

Abban mindenekelőtt mindkét nőgyógyász egyetért, hogy ha gombás fertőzésre gyanakodsz, arról előbb jobb, ha meg is győződsz, tehát felkeresel egy nőgyógyászt, aki megvizsgál, és elmondja, pontosan miről van szó. Ha valóban gombás fertőzésed van, akkor mindenképpen azt a módszert érdemes kipróbálnod, amit ő javasol. Felvetheted a kókuszolajat is, de csak akkor próbáld ki, ha abban ő is úgy gondolja, hogy nem lehet belőle problémád.Forrás