Hirado.hu
Emmanuel Macron Franciaország elnöke
Emmanuel Macron Franciaország elnöke


Az Ukrajnának nyújtott katonai és polgári segélyalap jelentős növelését jelentette be kedden Emmanuel Macron francia elnök, hozzátéve, hogy december közepén Párizsban két konferenciát is rendeznek a témában.

Emmanuel Macron és ukrán kollégája, Volodimir Zelenszkij kedd esti telefonos egyeztetése során megvitatták többek közt a Fekete-tengeri ukrán gabonaexport felfüggesztését, valamint nukleáris biztonság kérdését a zaporizzsjai atomerőmű körül – számolt be az Euractiv.com hírportál.

Macron kedden a francia katonai segélyek megduplázását jelentette be. „Még a tél beállta előtt cselekednünk kell” – jelentette ki a francia elnök a Zelenszkijjel folytatott telefonbeszélgetés során.

A katonai támogatásra utalva Macron kifejtette:

 „minden eszközt bevetünk, hogy a lehető leghamarabb növeljük az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást, különösen a légvédelem terén”.

Az ukrajnai civilekről szólva hozzátette: Franciaország támogatást nyújt az elmúlt hetek célzott orosz drón- és rakétatámadásai során megrongált áram- és vízellátási infrastruktúra helyreállításához.

Párizst az utóbbi időben számos bírálat érte amiatt, hogy nem a képességeinek megfelelően támogatja az ukrán háborús erőfeszítéseket. Válaszul a francia elnök október közepén engedélyezte további hat Caesar típusú rakétavető Ukrajnába küldését a már leszállított 18 mellett.

Forrás