Origo
Már 8 milliárd a Föld lakossága, fontos mérföldkőhöz érkezett a világ népessége
Már 8 milliárd a Föld lakossága, fontos mérföldkőhöz érkezett a világ népessége


Az ENSZ szerint a világ lakossága elérte a 8 milliárdot, 11 évvel a 7 milliárdos mérdföldkő után - írja a BBC. A nemzetközi szervezet az éppen most zajló COP27 konferencia idején emlékeztet a bolygónkról való gondoskodás iránti közös felelősségünkre.

Az oldal azt írja, hogy XX. század közepén bekövetkezett nagy ugrás után a népességnövekedés lassulni kezdett. Az ENSZ szerint 15 évbe telhet a 9 milliárd elérése, és 2080-ig biztosan nem éri el a 10 milliárdot a világ népessége - írja az origo.hu.

1950-ben még 2,5 milliárd lakója volt a Földnek - a várható élettartam fokozatos emelkedésének köszönhető, ami a jobb közegészség, táplálkozás és személyes higiénia, valamint az orvostudomány fejlődésének következménye - közölték.

Míg az 1800-as évekig a Földön kevesebb mint egymilliárd ember élt, csupán tizenkét év kellett ahhoz, hogy 7 milliárdról 8 milliárdra nőjön a populáció.

1987. júliusában Matej Gaspar volt az 5 milliárdodik, 1999-ben Adnan Mevic a 6 milliárdodik, 2011-es születésével pedig Sadia Sultana Oishee lett a 7 milliárdodik ember. Idén november 15-én pedig megszületett a 8 milliárdodik ember, amivel a világ népessége egy újabb mérföldkőhöz érkezett.

Az ENSZ felhívta rá a figyelmet, hogy miközben a népességnövekedés felerősíti a gazdasági fejlődés környezeti hatását, az egy főre jutó anyagi erőforrás-fogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátása általában a gazdag országokban a legmagasabb, nem a szegény országokban, ahol a népesség gyorsan növekszik.

A népességnövekedés ugyanakkor éppen a szegény országokban jelent komoly kihívást.

Az ENSZ szerint a 2050-re várható népességnövekedés több mint fele nyolc ország - a Kongói Demokratikus Köztársaság, Egyiptom, Etiópia, India, Nigéria, Pakisztán, a Fülöp-szigetek és Tanzánia - lakosságága növekedésének tulajdonítható.

Az előrejelzések alapján a század végén a világ három legnagyobb populációjú városa: Lagos (Nigéria), Kinshasa (Kongói Demokratikus Köztársaság) és Dar Es Salaam (Tanzánia) Afrikában lesz.

Forrás