Origo
Megosztás
Újraírhatják a történelmet a camdeni csatában elesett katonák
Újraírhatják a történelmet a camdeni csatában elesett katonák


Az 1780-ban vívott camdeni csata az utolsó brit győzelmek egyike volt az amerikai függetlenségi háború során. A régészek most az itt elesett katonák csontmaradványait tárták fel.

A nyolc éven át dúló, amerikai függetlenségi háború a brit fennhatóság alá tartozó tizenhárom észak-amerikai gyarmat háborúja volt Nagy-Britannia ellen. A camdeni csatát 1780. augusztus 16-án vívták: a két sereg véletlenül találkozott össze, így a felkészülésre kevés idő volt. A britek tapasztalt és fegyelmezett, 2200 fős serege állt szemben 1400 reguláris katonával, a maradék 2000 embert a fegyelmezetlenebb felkelő csapatok adták. A csata során végül a Lord Cornwallis tábornok vezette brit erők legyőzték a Horatio Gates vezérőrnagy vezette, számbeli fölényben lévő amerikai erőket, megerősítve a britek uralmát. A vereség utat nyitott Cornwallis-nak, hogy Észak-Karolina felé nyomuljon - írja az origo.hu.

A Történelmi Camden Alapítvány nevében eljáró régészek most összesen tizennégy katona csontvázmaradványait és a hozzájuk tartozó műtárgyakat tárták fel azon a helyen, ahol a camdeni csatát vívták.

Ez egy ritka lehetőség a függetlenségi háborúban harcoló katonák nagy mintájának vizsgálatára és elemzésére, hogy információkat szerezzünk egészségi állapotukról és étrendjükről, életkorukról, nemükről, és összehasonlítsuk a törvényszéki adatokat a történelmi feljegyzésekkel – mondta Dr. Steven D. Smith, a Dél-Karolinai Régészeti és Antropológiai Intézet kutatóprofesszora és a projekt vezető kutatója a HeritageDaily online tudományos portálnak.

Az előzetes helyszíni vizsgálatok alapján a csapat úgy véli, hogy a holttestek közül tizenkettő patrióta, egy valószínűleg lojalista, egy pedig az úgynevezett Fraser's Highlanders 71xt Regiment of Foot brit katonája volt.

Az emberek minden nap ellátogatnak olyan csataterekre, mint a Camden, a Cowpens és a karolinai Kings Mountain, de nem gondolnak bele, hogy jelöletlen temetőkben sétálnak – mutatott rá James Legg, a SCIAA régésze. – A halottak jelöletlen sírjai pedig még mindig ott rejtőznek.

A szakemberek által végzett munka azzal tiszteli ezeknek az embereknek az áldozatát, hogy rávilágít olyan részletekre, amelyeket a történelmi feljegyzések még nem dokumentáltak, miközben tisztességes, megjelölt sírokat biztosít számukra a harctéren.Forrás