Bien.hu

Megosztás
 5+1 csodaszer a spájzból, amivel ezentúl takarítanod kellene
5+1 csodaszer a spájzból, amivel ezentúl takarítanod kellene


Az ősz sokaknál egyet jelent azzal, hogy eljött az ideje a nagytakarításnak is. Ahelyett, hogy a káros, boltban kapható tisztítószerekkel bajlódnál, amelyek sokba is kerülnek, és az egészségednek sem tesznek jót, nézz körül inkább a spájzban. Biztosak vagyunk abban, hogy a te polcaidon is ott rejtőzik néhány takarítási csodaszer, amelyet bátran használhatsz a készen kapható szerek helyett. Cikkünkből megtudhatod, melyek ezek.

Szódabikarbóna

A szódabikarbóna igazi varázsszer, amelyet nagyjából bármelyik helyiségben használhatsz. Kiváló folttisztító, ezért ha bármi pecsétes lesz, érdemes rászórnod a szódabikarbónából, hagyni állni néhány percet, majd vizes szivaccsal lemosni - írja a bien.hu.

A mosógépbe is érdemes mindig tenned egy adagot, mert lágyítja a vizet is. Kevés vízzel keverve, paszta állagban tökéletes súrolószer a fürdőben, a mosogatónál, de még a sütőre száradt zsíros szennyeződéseket is leviszi.

Ecet

Az egyik legkiválóbb fertőtlenítőszer az ecet, melyet a felületek tisztítása mellett érdemes használnod ablakmosásra és felmosáshoz egyaránt. Ha szórófejes flakonba töltöd és vízzel hígítod, gyakorlatilag univerzális tisztítószerként is használhatod: néhány rozmaringággal és citromhéjjal keverve az illata is fantasztikus lesz.

Az ecet folttisztítónak sem utolsó, és színmegújító hatása miatt érdemes mosáskor is tenned belőle a gépbe egy adagot. Vízkőoldásra is az ecet a legjobb, ha nagyon vízköves valami, arra hígítatlan formában érdemes ráöntened, vagy esetleg áztatnod az ecetben, de általános fürdőtakarításhoz hígítsd fel vízzel és mosószappan-forgáccsal.

Citrom

Az ecet mellett a citrom is hatékony fertőtlenítő, ugyanis megöli a baktériumokat. Ha ezt a hatását szeretnéd kihasználni, szórófejes flakonban készíts keveréket két egész citrom kifacsart levéből és vízből, majd ezzel töröld át a felületeket.

A régi, rászáradt foltokat, elszíneződéseket is remekül tisztítja le a citrom: ehhez karikákra kell szeletelned, majd a foltokat bedörgölnöd vele.

Citromot adhatsz a felmosóvízhez is, így finom illat marad utána a lakásban.

Kávézacc

Ezentúl ne dobd ki a zaccot a reggeli kávézás után, hanem gyűjtsd össze egy biohulladék zacskóban, ugyanis ez is hasznos csodaszer a lakásban. Súroláshoz, vízkőoldáshoz is alkalmazható, de ahol valóban láthatod a szuperképességét, az a duguláselhárítás.

Ha bármelyik lefolyód eldugult, szórj bele kávézaccot, hagyd állni egy kicsit, majd öblítsd le. Érdemes időnként egy adag zaccot ráborítani bármelyik lefolyóra és leöblíteni, hogy megelőzd a dugulás kialakulását

Lenolaj

Ha szép fafelüteid vannak a lakásban, amelyeket eddig bolti portalanítóval és fényezővel ápoltál, akkor itt az ideje, hogy leváltsd a drága, készen kapható terméket a lenolajra.

Ezt egy picit vízzel felhígítva használhatod a bútorok áttörlésére, hogy szép fényesek legyenek a felületek.

Két-három hetente egyszer bőven elég megismételned a folyamatot, és időközben csak mikroszálas kendővel áttörölnöd a bútorokat portalanítási célból.

+1 Burgonyahéj

Bizony még a burgonyahéjat sem érdemes kidobnod a főzéskor, hiszen a takarításnál ez is csodaszer.

A héjakat tedd egy kisebb vödör vízbe, és hagyd ázni ebben fél órát, hogy kioldódjon belőle a keményítő.

Ablakpucoláshoz ennél alkalmasabb tisztítószert nem is találhatnál, és a hűtőt, sütőt is áttörölgetheted vele, hiszen azokat is fényessé varázsolja.Forrás