Hirado.hu
Megosztás
Joe Biden, USA elnöke. Fotó: skynews
Joe Biden, USA elnöke. Fotó: skynews


Számos vitás kérdést kell megvitatniuk Joe Bidennek és Hszi Csin-Pingnek első elnöki csúcstalálkozójukon. A találkozót megelőzően az amerikai elnök a szabályokon alapuló nemzetközi rendről, valamint a jogállamiságról üzent Kínának az ASEAN csúcstalálkozón. Kínai tisztviselők ugyanakkor Washington hidegháborús retorikáját és a hegemóniára törekvő amerikai külpolitikát ítélték el.

Hétfő este Bali szigetén tárgyal a G20 csúcstalálkozót megelőzően a világ két vezető hatlamának a vezetője, Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök. Rég nem látott mélyponton vannak az amerikai-kínai kapcsolatok így a két állmafőnek lesz, mit megbeszélnie. A találkozó legfontosabb témái között lesznek Tajvan helyzet, az orosz-ukrán háború, valamint Észak-Korea is.

Amerikai tisztviselők szerint Biden arra fog törekedni a találkozón, hogy növelje a kommunikációt a két ország között. Biden Kambodzsai látogatása során elmondta, hogy

 „Nagyon kevés félreértésünk van. Csak meg kell találnunk, hol vannak a vörös vonalak, és mik a legfontosabbak számunkra a következő két évben.”

Jake Sullivan az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója kijelentette, hogy

„Biden világossá fogja tenni, az Egyesült Államok felkészült a Kínával való kemény versenyre, de nem keresi a konfrontációt.”

Az információk szerint a tárgyalások mindkét ország teljes stábjának jelenlétével fognak folyni, és a két vezető nem fog négyszemközt megbeszélést folytatni.Forrás