Hirado.hu
Többtonnás űrszemét hullik vissza a Földre
Többtonnás űrszemét hullik vissza a Földre


Kína hétfőn felbocsátotta a Mengtian (Égbolt Álma) nevű modult, és egy Hosszú Menetelés 5B rakétával Föld körüli pályára állították. A rakéta az elkövetkező napok egyikén visszazuhan a Földre, de egyelőre nem tudni, hogy pontosan hova.

Hamarosan a Földre zuhan a kínai Hosszú Menetelés 5B nevezetű rakéta. A becsapódás pontos helye még nem ismert – írja a Space.com.

Ahogy arról a hirado.hu már beszámolt, Kína hétfőn felbocsátotta az építés alatt álló Tiangong (Mennyei Palota) űrállomás utolsó modulját. A Mengtian (az Égbolt Álma) nevű modult a dél-kínai Hainan szigetén található Vencsang űrközpontból indították, és egy Hosszú Menetelés 5B rakétával állították Föld körüli pályára.

A pályára állítás után a kínai űrügynökség nem hajtotta végre a rakéta ellenőrzött pályaelhagyását, ami azt jelenti, hogy az előző indításokhoz hasonlóan egy 23 tonnás rakétatest fog visszazuhanni a Földre.

A szakértők jelenleg azon dolgoznak, hogy meghatározzák a becsapódás lehetséges helyét.

Több hasonló eset is történt, júliusban például egy másik Hosszú Menetelés 5B 5,5 és 9,9 tonna közötti tömegű magfokozata zuhant az Indiai-óceánba, 2020-ban, a rakéta első elindítása után pedig a rakéta darabjai Elefántcsontparton csapódtak a földbe.

A legtöbb rakétát úgy tervezik, hogy a magfokozatuk röviddel a felbocsátás után az óceánba vagy lakatlan földterületre zuhanjon. A SpaceX járművei esetében pedig biztonságosan visszaszállnak a Földre. A kínai űrügynökség az előzőektől eltérő módon a rakéta pályára állása után hagyja, hogy a légellenállás taszítsa vissza a rakéta magfokozatát a Földre ellenőrizetlenül.

Marlon Sorge, az űrkutatási vállalat visszazuhanó törmelékeket tanulmányozó tanszék ügyvezető igazgatója az esettel kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondta, jelenleg nincsenek egyértelmű nemzetközi jogszabályok, amelyek korlátoznák a visszatérés módját.

Forrás