MTI

Megtalálták a Titanicot figyelmeztető hajó roncsait
Megtalálták a Titanicot figyelmeztető hajó roncsait


Az Ír-tenger fenekén megtalálták annak a hajónak a roncsát, amely megpróbálta figyelmeztetni az RMS Titanicot a jéghegyre, amely elsüllyesztette azt az első útja során.

Az SS Mesaba brit kereskedelmi gőzhajó 1912. április 15-én, az Atlanti-óceánon igyekezett átkelni, közben figyelmeztető rádióüzenetet küldött a Titanicnak. Az üzenetet a Titanic – amelyet elsüllyeszthetetlennek hirdettek – fogadta, de nem jutott el a hajó fő irányítóközpontjába. Még aznap este a Titanic jéghegynek ütközött és elsüllyedt – írta honlapján a CNN.

Több mint 1500 ember halt meg a világ leghírhedtebb hajótörésében. A Mesaba kereskedelmi hajóként működött tovább, amíg 1918-ban egy német tengeralattjáró meg nem torpedózta. Húsz ember halt meg, köztük a hajó parancsnoka - írja az MTI.

A hajó pontos helye több mint egy évszázadig ismeretlen volt, de a tudósok most többsugaras szonár segítségével megtalálták a Mesaba roncsát.

A tengeri mérőeszköz hanghullámok segítségével olyan részletességgel térképezi fel a tengerfeneket, hogy a szonárfelvételeken a hajó felépítménye is láthatóvá válik, így a brit Bangor University és a Bournemouth University kutatói azonosítani tudták a hajóroncsot az Ír-tengeren. Ez volt az első alkalom, hogy a kutatóknak sikerült lokalizálniuk és egyértelműen azonosítaniuk a roncsot.

Összesen 273 hajóroncsot talált, amelyek az Ír-tenger 7500 négyzetmérföldes területén – nagyjából Szlovénia nagyságú területen – terültek el. A roncsokat beszkennelték és összevetették az Egyesült Királyság Hidrográfiai Hivatalának roncsokat tartalmazó adatbázisával és más forrásokkal.

A kutatók sok újonnan azonosított roncs helyét, köztük a Mesabát is, korábban tévesen azonosítottak.

Azért is vizsgálják ezeket a roncsokat, hogy jobban megértsék, hogy a tengerfenéken lévő tárgyak hogyan lépnek kölcsönhatásba a fizikai és biológiai folyamatokkal, amely segíthet a tudósoknak támogatni a tengeri energiaágazat fejlődését és növekedését.

Forrás

MTI