Kárpátinfo.net


Kijev. Ukrajna fővárosa.. Fotó: Korrespondent.net
Kijev. Ukrajna fővárosa.. Fotó: Korrespondent.net


A Kijev melletti energetikai létesítményekben bekövetkezett károk következtében a főváros fogyasztóinak 80%-a vízellátás nélkül maradt - közölte a Kijevi Városi Adminisztráció október 31-én, hétfőn.

A közlemény szerint az ukrán légvédelem lelőtte az összes Kijev felé tartó orosz rakétát - közölte a Korrespondent.net.

A kijevi régióban azonban néhány objektumot találat ért. A megsérült objektumok az egységes energetikai rendszer részét képezik.

A rakétatámadás következtében  Kijevben 350 ezer lakás maradt áram nélkül. A város 80%-a pedig víz nélkül van

- áll a közleményben.

A szakemberek dolgoznak a károk helyreállításán, tanulmányozzák az okozott kár mértékét. Mindent megtesznek a helyzet mielőbbi stabilizálása érdekében – közölte Kijev  polgármestere, Vitalij Klicsko.

A hatóságok arra kérték az állampolgárokat, hogy mindenesetre tartalékoljanak vizet a legközelebbi szivattyúból és árusító helyeknél.

Klicsko arra is felszólította a sofőröket, hogy legyenek figyelmesebbek és körültekintőbbek a fővárosi utakon, mert a városban sok közlekedési lámpa nem működik az áramszünet miatt.

A földalatti tömegközlekedés működésében nincs változás. A fővárosi metró is üzemel.

Korábban hírt adtuk róla, hogy Ukrajnában az áram- és ivóvízhálózatot támadta az orosz hadsereg. Hétfőn délelőtt az orosz erők rakétákkal lőtték Kijev, Kirovohrad, Zaporizzsja, Csernyivci, Cserkaszi és Harkiv régiókat. Az orosz stratégia láthatóan a kritikus infrastruktúra elleni támadásokon alapszik, főként ilyen létesítményeket vettek tűz alá. Több helyről is áramkimaradásokat jelentettek, továbbá az ivóvízellátás is akadozik.