MTI

17. századi hadihajó roncsaira bukkantak
17. századi hadihajó roncsaira bukkantak


Svédországban régészek megtalálták a 17. században elsüllyedt Vasa testvérhajójának roncsát - közölte a Vrak svéd roncsmúzeum.

A stockholmi múzeum tájékoztatása szerint az Äpplet (Alma) nevű hadihajó roncsát a svéd főváros közelében fedezték fel. Az Äppletet 1629-ben bocsátották vízre, és ugyanaz a hajóépítő készítette, amely egy évvel korábban a Vasát - írja az MTI.

A Vasa svéd hadihajót II. Gusztáv Adolf svéd király megrendelésére építették. A 69 méter hosszú hajó korának egyik legjobban felszerelt hadihajójának számított, 64 ágyú volt a fedélzetén. 1628-ban indult első útjára a stockholmi kikötőből, ám egy heves szélroham megbillentette, és az ágyúnyílásokon beömlő víz elsüllyesztette.

A Vasát 1961-ben kiemelték a hullámsírból, a stockholmi Vasa Múzeumban lehet megtekinteni, és az egyik legnépszerűbb turistalátványosságnak számít.

Testvérhajóját, az Äppletet harminc évvel vízrebocsátását követően süllyesztették el, hogy a víz alatt barikádot képezzen, amely az ellenséget volt hivatott távol tartani attól, hogy tengeri úton elérhesse Stockholm városát.

Forrás

MTI