MTI

Elárverezik Darwin egy ritka kéziratát, ami 800 ezer dollárt is érhet
Elárverezik Darwin egy ritka kéziratát, ami 800 ezer dollárt is érhet


Charles Darwin egy rendkívül ritka kézirata kerül kalapács alá novemberben New Yorkban - jelentette be a Sotheby's, amelynek előzetes becslése szerint a leütési ár akár a 800 ezer dollárt (336 millió forint) is elérheti.

Darwin leghíresebb műve, „A fajok eredete" néhány lapja kerül kalapács alá

A kézirat egy részlet Darwin fő művéből, az 1859-ben megjelent A fajok eredetéből, amelyet az evolúciós biológia alapművének tekintenek. Mint a The Guardian írja, Darwin ismert volt arról, hogy szinte megszállottan újra és újra átdolgozta munkáit, oldalakat dobva el a kéziratokból - írja az MTI.

A Sotheby's szerint a kézzel írt szövegről korábban azt hitték, hogy A fajok eredete harmadik kiadásának kéziratából származik. Az 1865 őszén született kézirat azonban Hermann Kindt, az Autographic Mirror szerkesztőjének kérésére született. A kor nagyjainak kézírását nyomtatásban közlő kiadvány számára írta le Darwin a most árverésre kerülő részletet.

Az aukciósház szerint "ez ritka gesztus volt egy közismerten olvashatatlan kézírású embertől", aki a nevét is gyakran csak kezdőbetűkkel írta alá.
Mindeddig ez a legjelentősebb, aukción felbukkant Darwin-kézirat

A Sotheby's szerint ez a legjelentősebb Darwin-kézirat, amely valaha kalapács alá került. Becslésük szerint az eladási ár 600 ezer és 800 ezer dollár (252-336 millió forint) között mozoghat.

Az aukció kínálatában szerepelnek további Darwin-tételek is, például A fajok eredetének egyik első kiadása, valamint egy ritka példány az On the Tendecy of Species to form Varieties című publikációból, amelyben együtt jelent meg Darwinnak és Alfred Russel Wallace-nak a Linné Társaság előtt 1858-ban bemutatott két külön tanulmánya az evolúció természetes szelekción alapuló elméletéről.

Az Age of Wonder című online árverés november 25-től december 9-ig tart.

Forrás

MTI