HáziPatika.com

Káros a D-vitamin, ha így szedjük?
Káros a D-vitamin, ha így szedjük?


A megfelelő mennyiségű D- és K-vitamin bevitele egyaránt elengedhetetlen egészségünk megőrzéséhez. Egyes állítások szerint azonban káros is lehet a D-vitamin pótlása, ha közben alacsony a szervezetünk K-vitamin-szintje. Nézzük, mi az igazság.

Káros is lehet a D-vitamin, ha K-vitamin nélkül szedjük? Ennek a felvetésnek a valóságtartalmát vizsgálta meg a HealthLine egyik korábbi cikke. Mint írták, a D- és a K-vitamin két nélkülözhetetlen, zsírban oldódó mikrotápanyag. Általában a magasabb zsírtartalmú ételekben találhatóak meg a legnagyobb mennyiségben, valamilyen zsiradékkal együtt fogyasztva pedig hatékonyabban felszívódnak - írja a Házipatika.com.

Mit kell tudni ezekről a vitaminokról?

A D-vitamint gyakran „a napfény vitaminjaként” is emlegetik, ezt a mikrotápanyagot bőrünk is képes megtermelni, ha napfény éri. Az immunrendszer támogatása mellett fontos szerepet játszik a kalcium felszívódásának elősegítésében, illetve a vér megfelelő kalciumszintjének fenntartásában is. A K-vitamin pedig a véralvadáshoz, valamint a kalcium csontokba és fogakba történő beépüléséhez nélkülözhetetlen.

Ha tehát a kalcium-anyagcseréről van szó, a D- és a K-vitamin egy csapatban játszik. A D-vitamin-hiány előbb-utóbb csontritkuláshoz, míg a K-vitamin hiánya idővel az erek elmeszesedéséhez vezethet, ha a vérben lévő D-vitamin nem tud beépülni a célállomásokon.

Káros a D-vitamin K-vitamin nélkül?

Mivel a K-vitamin a kulcsa a kalcium beépülésének, felmerülhet a gondolat, hogy az alacsony K-vitamin-szinttel rendelkezők esetében káros lehet a magas D-vitamin-bevitel. A sok D-vitamin ugyanis magas vérkalciumszintet (hiperkalcémiát) eredményez, ami viszont hosszú távon érelmeszesedést és szívbetegséget okozhat. A K-vitamin-hiányt ráadásul már önmagában is kapcsolatba hozták a érelmeszesedés fokozott kockázatával.

Egyes kutatások eredményei szerint nagy dózisú K-vitamin bevitelével megakadályozható vagy lassítható az erek meszesedése, ezzel pedig egyes szívbetegségek rizikója is mérsékelhető. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy ezek a megállapítások még nem számítanak egyértelmű bizonyítékoknak, és a tudósok szerint további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy tisztább képet kapjunk a D- és a K-vitamin kölcsönhatásáról.

Óvatosan az étrend-kiegészítőkkel!

Összefoglalva tehát a tudósok még mindig vizsgálják a D- és K-vitamin funkcióit. Az ugyan egyértelmű, hogy a K-vitamin jó hatással van a szívre és a csontokra is, magas dózisban egyik zsírban oldódó vitamint sem ajánlott szedni, ezek ugyanis túladagolhatóak – akárcsak a D-vitamin. Arról mindenesetre még nincs adat, hogy a mérsékelt mennyiségű D-vitamin bevitele is megnöveli-e a szív- és érrendszeri problémák veszélyét az alacsony K-vitamin-szintű pácienseknél.

A legtöbb, amit tehetünk, talán az, hogy a szükséges mikrotápanyagok jelentős részét táplálkozással igyekszünk bevinni. Ha pedig mégis étrend-kiegészítő szedése mellett döntenénk, mindenképpen kérjük ki háziorvosunk véleményét a legmegfelelőbb készítménnyel és az ideális adagolással kapcsolatban.