Origo
Rejtélyes kincseket tártak fel egy harcos sírjában
Rejtélyes kincseket tártak fel egy harcos sírjában


Az Oleg Deripaska Volnoe Delo Alapítvány által támogatott Phanagoria Régészeti Expedíció tagjai a Taman-félsziget ősi lakóinak kincseit tárták fel, amelyek a Fekete-tenger régiójában találhatók. Ez Oroszország mai Krasznodari körzetében rejtőzik.

A kutatók egy harcos temetést tárták fel, abban leletek széles tárházával, amely egy díszes iráni kardot is rejtett a népvándorlás 4–6. századi időszakából. Felfedezték emellett egy heveder darabjait, csatjait és egy öv végeit, valamint olyan magas státuszra utaló tárgyakat, mint üvegkancsókat, fa- és fémedényeket, valamint fadobozokat, amelyekben kendőket tartottak.Szakemberek úgy vélik, hogy a kard politikai és kulturális kapcsolatra utal a modern Iránból és Irakból származó Sassanian vagy Neo-Perzsa Birodalommal, amit valószínűleg diplomáciai ajándékként vagy katonai trófeaként használtak - írja az origo.hu.

Kétségtelen, hogy ez a személy a phanagoria elit képviselője volt, és a Bosporai Királyság katonai arisztokratikus kultúráját képviselte a népvándorlás időszakában – kommentálta a felfedezést a projekt egyik tagja a HeritageDaily online tudományos portálnak.

A most publikált tanulmány egy Krisztus után 1. századból származó temetkezési helyet is feltárt a Phanagorian nekropoliszon belül, ahol egy nő maradványai rejtőztek, akinek ezüstmedált helyeztek a mellkasa alsó részére.

A medált állatöv jelekkel díszítették és Aphroditét, az ókori görög istennőt ábrázolja, aki a szerelem, a vágy, a szépség, az élvezet, a szenvedély istennője.

Tudósok szerint az ilyen medalionok Krisztus előtt a 2. században terjedtek el a Bosporai Királyság területén, ahol brossként, kalapokat és egyéb fejfedőket díszítő kiegészítőkként vagy medálokként használták őket.

A temetkezésen belül számos ékszer található, köztük két gyűrű képekkel (rossz állapotban, valószínűleg bőségszaru és egy szárnyas Erósz képeivel) és két ezüst fülbevaló galamb formájú medálokkal, amelyek Aphrodité kultuszára utalnak. Emiatt valószínű, hogy egy kultikus papnőt temettek ide. A kutatók találtak még egy csavartnyelű vörös agyagkancsót, egy bronznyelű vasollót, egy bronz tükröt és egy 157 darabot tartalmazó gyöngysort. Phanagoria ókori városa akkoriban egy görög gyarmat volt, amelyet először a Taman-félszigeten alapítottak Teian gyarmatosítók a Krisztus előtt a 6. században, a Nagy Kürosz perzsa királlyal vívott konfliktus után. A város jelentős kereskedelmi központtá nőtte ki magát, amely a hozzá tartozó nekropolisszal együtt egy minegy 2223,95 hektáros területet foglalt el.

Forrás