Origo
Aggasztó dolgot találtak az anyatejben
Aggasztó dolgot találtak az anyatejben


Először fedeztek fel mikroműanyagokat az emberi anyatejben. Egyelőre nem ismert, milyen hatással lehet ez a csecsemők egészségére.

A Polymers című folyóiratban megjelent új tanulmányban egy olasz kutatócsoport 34 egészséges nő anyatejét vizsgálta, a mintavétel egy héttel a szülés után történt - írja az origo.hu.

Az eredmény meglehetősen aggasztó: a minták 75 százalékában mikroműanyagokat azonosítottak.

A kutatók nem találtak összefüggést az életmódbeli döntések és a tejben lévő műanyagok előfordulása között.

Ez azt jelenti, hogy nem tudunk semmilyen módon védekezni a mikroműanyagok szervezetbe kerülése ellen.

Korábban már találtak mikroműanyagokat a méhlepényben is, sőt, sok csecsemő már úgy jön világra, hogy tele van a szervezete mikroműanyagokkal. Ennek fényében nem túl meglepő, hogy az anyatej is mikroműanyagokat tartalmaz.

Bár egyelőre nem tudni, mindez hatással van-e a csecsemők egészségére, a tudósok aggódnak, mivel az újszülöttek különösen érzékenyek a különféle vegyi anyagokra.

Az ijesztő eredmények ellenére a kutatók nem akarják lebeszélni az édesanyákat a szoptatásról; a tápszerekben ugyanis szintén megtalálhatók a mikroműanyagok. Ehelyett a szakértők inkább azt tanácsolják, hogy a kismamák és az újdonsült anyukák – amennyire csak lehet - kerüljék a műanyagokat és a hasonló szintetikus anyagokat.

Forrás