HáziPatika.comA C-vitamin az egyik leggyakrabban szedett táplálékkiegészítő. Ennek ellenére számos tévhit él a köztudatban azzal kapcsolatban, hogy mire jó, és mire nem.

Tévhit: ha elég C-vitamint szedünk, nem leszünk náthásak

A hidegebb hónapok beköszöntével egyre több a meghűléses betegség. Ilyenkor még azok közül is sokan elkezdenek C-vitamint szedni, illetve többet fogyasztani a vitaminban gazdag ételekből, akik az év más szakaiban nem ügyelnek erre, hogy elkerüljék a megbetegedést. Csakhogy a dolog sajnos nem ennyire egyszerű. Bár néhány kutatás arra az eredményre jutott, hogy a C-vitamin rendszeres szedése segít, hogy hamarabb kigyógyuljunk a megfázásból, illetve hogy a tünetek kissé enyhébbek legyenek, a vitaminszedés sajnos nem csökkenti annak esélyét, hogy elkapjuk a náthát. Egy kutatás szerint ez alól egyedül az élsportoló férfiak kivételek, akik esetében a vitaminszedés 50 százalékkal csökkentheti a megbetegedés esélyét - írja a Házipatika.com.

Tény: a C-vitamin-hiány meglehetősen ritka

Testünk nem képes C-vitamint előállítani, ezért kell étellel bevinni. Napjainkban a súlyos C-vitamin-hiány, amelynek tünete a vérző íny, a duzzadt ízületek, az orrvérzés, a durva, kiszáradt, extrán sérülékeny bőr, már igen ritka. A napi ajánlott bevitel nők számára 75 mg, férfiak számára 90 mg, bár néhány szakértő szerint érdemes ezt napi 200 milligrammra emelni. Mivel már egyetlen narancsban is 70 milligramm C-vitamin van, egyáltalán nem nehéz táplálkozással bevinni a szükséges mennyiséget.

Tévhit: a citrusfélék a legjobb természetes C-vitamin források

A citrusfélékben valóban bőven van ebből a fontos vitaminból, de a paprikafélékben, különösen a kaliforniai paprikában sokkal több. Egy kisebb, piros színű kaliforniai paprika 2-300 milligrammnyit is tartalmazhat. Remek forrás még a brokkoli, a kelbimbó, a kivi, az eper, az ananász és a sárgadinnye is.

Tény: a megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitele segíthet a fogyásban

Az alacsony C-vitamin-szintet és a normálisnál magasabb BMI-t (testtömegindexet), illetve magasabb testzsír-százalékot már több kutatás is összefüggésbe hozta. Az Arizonai Állami Egyetem kutatása szerint pedig a C-vitamin hatással lehet arra, hogy mennyi zsírt éget a szervezetünk. Amit fontos tudni, hogy zsírégetést élénkítő hatása csak rendszeres mozgás mellett működik, önmagában tehát a vitamin nem fogyaszt.

Tévhit: nem lehet túlszedni a C-vitamint

Mivel ezt a vitamint nem tárolja a szervezet és vízben oldódik, a felesleget a vesék a vizeletbe választják ki, amellyel együtt kiürül a szervezetből.  Ez persze nem jelenti, hogy nem lehet túlzásba vinni. Napi maximum beviteli mennyisége 2000 milligramm, amitől csak orvosi utasításra szabad eltérni. Ellenkező esetben olyan mellékhatásokra számíthatunk, mint puffadás, emésztési problémák, hasmenés, hányinger, hányás, gyomorégés, fejfájás, álmatlanság, illetve vesekövek kialakulása.