Kárpátinfo.net
Az egészségügyi ellátórendszer jelenleg a koronavírus-fertőzöttek számának újabb növekedésére készül Ukrajnában. Ezért az egészségügyi minisztérium mindenkit arra kér, hogy vegye fel a védőoltást.

"Aláírtam az ukrán Egészségügyi Minisztérium rendeletét a COVID-19 elleni harmadik oltásának bevezetéséről minden 18 év feletti polgárok számára,

függetlenül attól, hogy korábban milyen oltóanyagot kaptak" – írta Facebook-oldalán Viktor Ljasko egészségügyi miniszter, melyet a Fakty.com.ua idéz.

Hozzátette: az oltóközpontok és a tömeges oltóállomások már nyitva vannak (kivéve január 7-ét, ami szabadnap).

A miniszter tájékoztatása szerint az oltóanyag Ukrajnában az első és a második oltásra, valamint a harmadik oltás beadására egyaránt elérhető.

Az országban jelenleg három megyében lépték túl a teljesen beoltott felnőttek az 50%-os arányt - Kijev (73%), Kijev megye (55%) és Poltava megye (51%).

A miniszter emlékeztetett arra is, hogy a harmadik oltás felvétele után lehetőség nyílik új covid-igazolás beszerzésére, amely a vakcina bevezetésétől számított 270 napig lesz érvényes.

Körülbelül 2022. január végén lesz lehetőség a Gyija (Дія) alkalmazásban is lekérni az igazolást. Addig az előzetes teljes oltásról szóló igazolás érvényes.