Origo


A NASA tudósai szerint a tongai vulkánkitörés több százszor erősebb volt, mint az 1945 augusztusában a japán Hirosimára ledobott amerikai atombomba. A kitörés, amely az űrből is látható volt, hamuval borította be a Tongát, megmérgezte az ivóvizet és elpusztította a termést. A katasztrófa minden szigetlakót érint.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Föld Megfigyelőközpontja szerint a január 15-én kitört Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkán mintegy 40 kilométer magasba röpített vulkáni törmeléket a légkörbe, és ereje hatalmas szökőárhullámokat váltott ki - írja az Origo.

Jim Garvin, a NASA tudósa egy sajtóközleményben úgy fogalmazott,

hogy a kitörés által felszabadított energia mennyisége valahol öt és 30 megatonna TNT-vel volt egyenértékű.

A kitörés a NASA szerint több százszor erősebb volt, mint az 1945-ös Hirosimára ledobott amerikai atombomba, amely a becslések szerint mintegy 15 kilotonna TNT erejével ért fel. Az ügynökség hozzátette, hogy a vulkánkitörés megsemmisítette a tongai fővárostól, Nuku'alofától mintegy 65 kilométerre északra fekvő vulkanikus szigetet. Ahogy arról korábban az Origo is beszámolt a katasztrófa minden szigetlakót érint.

A perui hatóságok környezeti katasztrófának nyilvánították a szökőárt, miután a hullámok egy Limánál kirakodó olajszállító tartályhajóban is súlyos kárt okoztak, és hatalmas olajfolt szennyezte be a partvidéket.

A tongai károkról pontos adatok továbbra sincsenek.

Egy helyi újságíró szerint a szigetország lakóit sokkolta a hatalmas katasztrófa, mivel ilyen léptékű tragédiával még nem találkoztak.

A mindent betakaró finom szürke vulkáni hamuról egyelőre nem lehet tudni,

hogy milyen hosszú távú hatása lehet az emberek egészégére.

A szigetre japán, új-zélandi és ausztráliai védelmi erők kezdték meg a sürgős segélyek szállítását. Közben azonban arra is ügyelniük kell, hogy ne fertőzzék meg a mindeddig koronavírus-mentes szigetet.

 

Forrás