Kárpátinfo hetilap
Cikksorozatunk előző részében megtárgyaltuk, hogy a különböző okos eszközökkel hogyan tudjuk időzíteni a zöldségek öntözését, s szükség esetén a távolból is közbeavatkozni annak folyamatába. Azonban a legtöbb termelőnél nem csak egy darab fóliasátor öntözéséről kell gondoskodni, hanem többről is. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy mi értelme az okos eszközöknek, ha úgyis ki kell menni a kertbe, a mezőre átirányítani a vízcsapokat egyik vagy másik fóliasátorra, parcellára. Nos, amire megjelenik az igény, arra megjelenik a kínálat is! Ma már számos eszközből válogathatunk, amelyek segítségével automatizálhatjuk az öntözés, tápoldatozás teljes folyamatát.

A mágnesszelepekről  

Aki már szedett szét automata mosógépet, az láthatta, hogy a víz bemenetelénél több irányba ágazik a cső, s azok mindegyikét egy-egy kis mágnesszelep zárja el. A mágnesszelepek vezérlésével tudja a mosógép automatikája a megfelelő időben a megfelelő helyre a megadott ideig adni a vizet. Nos, ilyen mágnesszelepeket gyártanak nagyobb méretekben is, kifejezetten a mezőgazdaság számára, az öntözés-tápoldatozás automatizálásához. Érdemes szelepet választanunk, amelyek alap esetben zártak. Az ilyen szelepek úgy vannak megtervezve, hogy ha az elektromágnes tekercse nem kap áramot, akkor zárva tartja a szelepet, és amikor áramot vezetünk rá, akkor kinyitja szelepet és áramolhat a víz a szelepen keresztül a megadott irányba.
Sajnos, mint minden szerkezetnek, ennek is megvannak a maga előnyei, hátrányai. Több oka is volt, hogy lecseréltem őket: 1.) A viszonylag megfizethető árú, műanyag testű szelepek menete nagyon sérülékeny volt. 2.) A szelep működtetéséhez 24V-os feszültséget kellett biztosítani, ami nagyon bonyolította a rendszert. 3.) Az ilyen típusú szelepek nagyon lefékezik a víz áramlását. 4.) Alacsony nyomásnál nem zárnak tökéletesen, szivárognak. 5.) Nagyon érzékenyek a homokszemcsékre, tökéletes vízszűrést igényelnek.  

A félfordulatos golyóscsapok utólagos automatizálása

Amióta az ALI EXPRESS kínai csomagküldő szolgálatnak köszönhetően elárasztották a világot a legkülönbözőbb hasznos (és haszontalan) eszközök, szinte minden probléma megoldására tudunk lelni az interneten valamilyen kis szerkezetet. Tipikus példája ennek a hagyományos golyóscsapokra utólag rászerelhető, elektromos árammal működő nyitó-záró szerkezetek. Nagyon egyszerűen, egy bilincs segítségével kell rögzíteni a csaphoz. Nagy előnye, hogy NEM kell megbontani a már meglévő vízvezetékrendszert, percek alatt fel- vagy leszerelhető. A gyártók és a forgalmazók elsősorban a lakásokba ajánlják felszerelni, hogy esetleges csőtörés esetén automatikusan zárja el a főcsapot. De tökéletesen megfelel az öntözés automatizálásához is. Hátrányuk azonban, hogy viszonylag magas az áruk, a csap méretéhez megfelelő típust kell kiválasztani, valamint ezek működtetéséhez is 12–18V-os egyenáram szükséges.

Az automata golyóscsapok

Az internet történő keresgetés után az OLX oldalon viszonylag olcsón lehet megvásárolni komplett automata golyóscsapokat. Nem kerülnek többe, mint a fent bemutatott, utólag felszerelhető eszköz, miközben nemcsak egy nyitó-záró szerkezetet kapunk meg a pénzünkért, hanem egy nagyon jó minőségű bronz vízcsapot is. A vízcsaphoz az elektromos rész nagyon gyorsan és egyszerűen csatlakoztatható, vagy szükség esetén leszerelhető. Ilyenkor hagyományos vízcsapként használható, kézzel is lehet nyitni-zárni. A megrendeléskor kiválaszthatjuk, hogy 220V-os hálózati áramról, hagy 12V-os egyenáramról szeretnénk üzemeltetni. Nagyon praktikus lehet a gazdák szemszögéből, hogy kínálnak úgynevezett „elosztó” csapot is. Az ilyen csap nem elzárja a vizet, hanem átirányítja azt egyik vagy másik irányba, azaz egy vízcsap segítségével tudjuk szabályozni, hogy melyik fóliasátorra menjen az öntözés. Mindezt távvezérelhető, vagy automatizálható formában.

Talajnedvességet mérő érzékelők

Amikor az öntözés, tápoldatozás napi rutinjáról beszélünk, akkor feltétlenül bele kell értenünk a talaj nedvességének ellenőrzését is. Ennek alapján dönti el a gazda, hogy mikortól indítsa el délelőtt az öntözést, vagy naponta hányszor fog öntözni. Távolról ugyan nem tudunk belenyúlni, belemarkolni a bakhátakba, hogy ellenőrizzük a gyökérzónában a talaj nedvességét, de ma létezik rá más, korszerű módszer is. Már megfizethető áron beszerezhetőek úgynevezett talajnedvesség mérőérzékelők (szenzorok), amelyeket a hétköznapi gazdák is használni tudnak. Ilyen például a Sonoff TH relékhez csatlakoztatható SM01 talajnedvesség mérő szenzor. Elvileg a mért adatok alapján teljesen automatizálni is lehetne az öntözést, de jelenleg még nem egészen kiforrott a technológia. Első körben inkább csak amolyan riasztóként érdemes használni. Ez azt jelenti, hogy amellett, hogy szinte a világ bármely pontjáról figyelemmel kísérhetjük a mért értékeket, riasztási küszöbértékeket is beállíthatunk rajta a hőmérsékleti riasztás mintájára. Ilyenkor vagy mi magunk igyekszünk közbelépni és meggyőződni arról, hogy valós-e a probléma, vagy ha nem vagyunk a közelben, akkor megkérjük valamelyik szomszédunkat, ismerősünket erre. Természetesen ehhez meg kell tanulnunk, ki kell tapasztalnunk, hogy a műszer által mért, és a mobil telefonunkon megjelenő számérték a gyakorlatban az adott talajtípusnál mit is jelent. Például egy homokos talajnál mért 25%-os érték nem biztos, hogy azt jelenti az öntözés szempontjából, mint az agyagos talajnál. De ez a tanulási folyamat nagyon hamar lemegy, néhány nap alatt rájövünk arra, hogy a mi fóliasátrunk esetében például az A% és B% közötti érték a megfelelő, ez alatt túlszáraz, e fölött túlöntözött.

Gál István falugazdász,
Pro Agricultura Carpatika Alapítvány