Karpat.in.ua


Az Ukrajna elleni kibertámadások miatt áramellátás, fűtés és pénz nélkül maradhat a lakosság, amerikai szakértők ugyanis arra figyelmeztetnek, hogy a jövőbeli támadások a péntekieknél sokkal súlyosabbak lehetnek – adta hírül a karpat.in.ua portál.

A jelentés szerint a hírügynökség elemző cikkében azt írta: „a feszültség növekedésével egyre agresszívebb kibertevékenység várható Ukrajnában és esetleg másutt. A szervezeteknek el kell kezdeniük a felkészülést – utalt az orgánum John Hultquistre, a Mandiant amerikai kiberbiztonsági cég elemzőjére. A szakértő véleménye szerint az ilyen pusztító támadások a kritikus infrastruktúra ellen irányulnak majd.

A hírügynökség szerint egészen a közelmúltig ritkák voltak a kórházak, energiacégek és pénzintézetek elleni támadások. Az orosz hackerek azonban az elmúlt két évben intenzívebben kezdték támadták őket zsarolóprogramokkal, például blokkolva a kórházi betegek ellátásához szükséges berendezéseket. Egyes esetekben ez a betegek halálához vezetett.

Szakértők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy Oroszország többször is visszautasította az Ukrajna elleni hackertámadásokkal kapcsolatos vádakat. A CrowdStrike cég kiberbiztonsági osztályának korábbi vezetője, Dmitrij Alperovics szerint, ha Moszkva ismét a támadás mellett dönt, akkor újabb kibertámadások következnek, amelyek nagy valószínűséggel nem lesznek végzetesek, mert a dolgok a harcmezőn dőlnek majd el.