MTIVolodimir Zelenszkij ukrán elnök és Ilham Aliyev azeri államfő pénteken Kijevben közös nyilatkozatot írt alá, amelyben megerősítette, hogy támogatja egymás államának szuverenitását, területi integritását, valamint közösen lép fel az orosz hibridháborús fenyegetésekkel szemben.

 

A nyilatkozatban az államfők kiemelték, hogy

békét és stabilitást szeretnének elérni a Fekete- és a Kaszpi-tenger térségében

- közölte az MTI. A két államfő közös sajtótájékoztatóján Zelenszkij hangsúlyozta, hogy a nyilatkozat a globális kihívások tekintetében Ukrajna és Azerbajdzsán nézeteinek közelségéről  tanúskodik. Megjegyezte, hogy Aliyev kijevi látogatása egybeesik az ukrán-azeri diplomáciai kapcsolatok felvételének harmincadik évfordulójával.  

Az ukrán elnök kiemelte, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom - hétéves rekordot megdöntve - csaknem elérte az évi egymilliárd dollárt. Ukrajna és Azerbajdzsán célul tűzte ki, hogy 2024-ig megduplázzák a kétoldalú kereskedelem nagyságát, növelik a közös beruházásokat, különös tekintettel az infrastrukturális projektekre mindkét országban - fűzte hozzá az ukrán elnök.

Aliyev kijevi látogatása keretében hat dokumentumot írtak alá a két ország minisztériumainak, illetve gáz- és olajtársaságainak vezetői.

Forrás

MTI