HáziPatika.com

| 2021. 09. 06. – 18:10 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Időről időre érdemes egy kis selejtezést tartani otthonunkban, mert nem is gondolnánk, hogy ezzel az aprósággal milyen sokat tehetünk az egészségünkért.

Vannak olyan vegyi termékek, amiket éppen egészségünk megőrzése érdekében tartunk otthon - holott könnyen lehet, hogy valójában káros hatása van. De az is gyakran előfordul, hogy bizonyos használati tárgyakat nem cserélünk elég gyakran, és ez növeli a fertőzések kockázatát. A health.com összegyűjtötte, miktől érdemes megszabadulnunk, hogy biztonságosabb legyen a lakásunk - írja a Házipatika.com.

Amikor veszélyes a szappan

Ha használunk valamilyen légfrissítőt, akkor tanulmányozzuk át a csomagolását, és ha van benne ftalát (phtalate), akkor inkább váljunk meg tőle. Ez a vegyszer ugyanis nagyobb mennyiségben belélegezve roncsolhatja a szaporítószerveket, illetve fejlődési rendellenességeket okozhat - nem véletlen, hogy egyre több cég hagyja ki a termékeiből.

Az antibakteriális szappanok közül azokat érdemes kidobni, amelyekben triklozán (triclosan) van, mivel ennek is lehet egészségkárosító hatása. Nem árt tisztában lennie azzal, hogy kutatások igazolják: ezek a szappanok semmivel sem hatékonyabbak a baktériumok elpusztításában, mint a hagyományosak.

Túl sok kilométer van a futócipőnkben? 

Gyakran járunk futni? Akkor időről időre érdemes lecserélni a futócipőnket is. Szakértők szerint  5-600 kilométer lefutása után ajánlott új cipőt beszerezni, mégpedig azért, mert a viseltesebb darabok kevésbé tompítják a mozgás közbeni rezgéseket, ami hatással lehet a csontjaink és az izmaink egészségére, és megnövelheti a sérülések veszélyét.

Ha naptejről van szó, sajnos a csomagoláson levő lejárati dátum nem sokat számít, ha már egyszer felbontottuk. Idővel ugyanis csökkent a benne lévő fényvédő összetevők hatékonysága, így aztán akármennyit is kenünk belőle magunkra, már nem biztosítanak megfelelő védelmet a káros sugarak ellen. A tavalyi naptejünk tehát jó eséllyel már nem lesz elég hatékony a következő nyáron.

Nézzünk szét a fürdőben!

A fogkefénket is dobjuk ki, ha már három hónapnál régebben használjuk, mivel ennyi idő alatt a sörtéi annyira meggyengülnek és elhasználódnak, hogy már egészen biztosan nem tisztítják meg megfelelően a fogainkat.

Ha használunk szempillaspirált, akkor fontos tudnunk, hogy két-három hónap után akkor is érdemes kidobni, ha még nem fogyott ki belőle a festék. A sörtéin ugyanis számos kórokozó telepedhet meg, amelyeket minden alkalommal felviszünk vele a szempilláinkra, amikor használjuk, ez pedig allergiát vagy szemgyulladást is okozhat.

Hasonló okokból a szájfényeket hat hónappal a felbontás után érdemes kidobni. A kontaktlencse-használók pedig legalább háromhavonta kellene, hogy cseréljék a lencsetartó dobozkáikat. Ezeknek a belsejében ugyanis ennyi idő alatt még akkor is káros mennyiségű kórokozó szaporodhat el, ha rendszeresen tisztítják őket.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!