Kárpátinfo hetilap


| 2021. 09. 05. – 14:44 | Kárpátalja |

Hirdetés

Szeretném felhívni a kedves termelők figyelmét: azok, akik a közeljövőben jó és minőséges termést szeretnének termelni és jövedelmezővé tenni a termesztést, akkor csak egy reális lehetőség van, függetlenül attól, milyen kultúrával foglalkozik: az említett agrotechnikai követelményeket be kell tartanunk!

Konkrétan miről is van szó? Vegyük például nálunk Kárpátalján az őszi kalászosok, vagy a kukorica termesztését. Felmerül a kérdés, miért egyes gazdáknál a terméshozam eléri a magas szintet, például őszi kalászosokból 50-60 mázsát hektáronként, a kukorica terméshozama pedig a 10-12 tonnát. A lehetőségek ugyanazok, csak más a hozzáállás. Tudom, hogy egy ilyen terméshozam eléréséhez nagy ráfordításra van szükség, de egy magas terméshozam ezt kompenzálja és jövedelmezővé teszi.

Mit is értek az agrotechnikai alapok alatt?

Legelőször is a magas terméshozam eléréséhez három alapvető tényezőre van szükség. Az első tényező a kellő fajták megválasztása és kiváló minőségű vetőmag használata. A kukoricánál különösen a magas terméshozamú hibridek vetése. Ezek a hibridek tudják a saját termőképességüket hozni a gyakorlatban, jól meg kell művelni a talajt, mert csak jó talajban tud a növény fejlődni.

A második tényező, ami lényegesen növeli a termés mennyiségét és minőségét – a szakszerű tápanyagellátás, pontosabban a kellő műtrágyák használata. A közeljövőben az a tendencia fog megvalósulni, hogy a szilárd komplex műtrágyákat, amelyek nehezen oldódnak fel a talajban és emiatt nehezen veszik fel a növények is, folyékony komplex műtrágyákkal fogják helyettesíteni, amelyeknek a hatóanyagát könnyebben felveszik a növények gyökerei.

A harmadik tényező – a vegyszerek és terméshozamnövelő szerek használata. Különös figyelmet szeretnék fordítani a kórokozók (betegségek) elleni védekezésre az őszi kalászosoknál. E nélkül nem lehet elérni magas terméshozamot, ezt bebizonyította a 2021-es esztendő is. A kukoricánál különös figyelmet kell fordítani a vegyszeres gyomirtásra, mert ez döntően befolyásolja a kukorica fejlődését az egész vegetációs időszakban (például a parlagfű elleni védekezés).

Az utóbbi időben a szakirodalomban sokat írnak az úgynevezett termésnövelő (humifild) és más szerek használatáról. Ezek a bio serkentők lényegesen befolyásolják a növények fejlődési folyamatait, ezzel növelve a termés mennyiségét és mutatóit.

Már többször is írtam a cikkeimben a biotrágyák használatáról, ami nélkülözhetetlen a mai mezőgazdasági termesztési technológiában. Ez az egyetlen útja a talaj minőségi mutatóinak növelésére (humusztartalom).

Ahogy bölcs megállapítás is tartja: ha nincsen jó talaj, nem is lehet várni jó termést.

 Az általam felsorolt tényezőket minden termelőnek reális lehetősége van használni a gyakorlatban, csak akarnia kell.

Kérdéseikre szívesen válaszolok, hívjanak bátran telefonszámaimon: 0503723469 vagy 0975166318.

Novák András,
a Terra Dei szaktanácsadója


Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 35. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!