Kárpátinfo hetilap


| 2021. 09. 04. – 11:11 | Kárpátalja |

Hirdetés

Összeállításunkban olyan növényeket kötöttünk csokorba, amelyek nemcsak jó fűszerszámok, de egyben gyógyhatásúak is. Minden kertben ott a helyük, már csak azért is, mert nincs teljesíthetetlen igényük, kevés gondozással is beérik, miközben jó szolgálatára vannak a testnek, a léleknek.

Szurokfű

Az oregáno néven híressé vált fűszerszámnak, amelyet a gyorséttermi láncok hoztak divatba, szurokfű a közönséges magyar neve. A pizza fűszerkeverékek elmaradhatatlan alkotóeleme. Ezenkívül leveseket, főzelékeket, töltelékeket ízesítenek vele. (A babból és paradicsomból készült ételeknek különösen jó fűszere.) Hatóanyagát, az igen gazdag összetételű, kissé kesernyés ízű illóolajat a virágos, leveles hajtásai tartalmazzák. Gyógyhatása is jelentős: teája étvágygerjesztő, nyugtató és köhögéscsillapító.

A mi szurokfüvünk egy méterre is megnövő, évelő félcserje, amely kúszó tarackjaival terjed. (Az Origanum nemzetségnek egyébként 16 faja él szerte a világon.) A legigénytelenebb fűszerszámok közé tartozik, így olyan kertrészt is hasznosíthatunk vele, ami másra nem jó. Fényigényes ugyan, de félárnyékban is megél. A szárazságot kiválóan tűri, öntözés nélkül is termeszthető. Kevés tápanyaggal is beéri (ámbár az igaz, hogy nagyobb illóolaj-tartalmat, és ezzel több hatóanyagot csak jól megtrágyázott területen várhatunk tőle).

Kórokozója, kártevője nincs. Magról, palántáról, illetve tőosztással szaporíthatjuk. Palántáit nyár közepén ültessük végleges helyükre, 50x30 centis sor- és tőtávolságra. Az ültetés évében legföljebb egyszer vághatjuk a növényt (később évente kétszer).

Borsos menta

Régóta kedvelt és kitüntetett fűszer- és gyógynövény: a rómaiak például mentával dörzsölték be a vendégváró asztalukat – a vendégszeretet jeléül. Napjainkban a gyümölcssaláták, joghurtos öntetek kiváló fűszere, de jól társítható zöldbabhoz, sárgarépához, káposztafélékhez és remekül ízesíti a gyümölcs- és zöldségturmix italokat, ivóleveket is. De gyógyhatása is sokoldalú. Teája hatásos megelőző védőital a megfázásos, hurutos időszakokban. Ezen kívül általános görcsoldó, fájdalomcsillapító és fertőtlenítő (gyulladásgátló) hatást is tulajdonítanak neki. Emellett a gyomor kiváló karbantartója: étvágygerjesztő, oldja a teltségérzetet, szélhajtó, sőt a krónikus bél- és gyomorhurut-, valamint az epehólyag-bántalom is jól orvosolható vele.

A borsos menta kissé pirosas szárú, 60-80 centi magasra növő évelő, amely a gyökértörzsből kiinduló, hosszú tarackjaival szaporodik. A fűszerkertbe ajánlott növények között ez a legigényesebb. Szereti a fényt, illóolaj-tartalma már a tartósan borult időben is lecsökken. A jó vízgazdálkodású, középkötött föld az ideális számára.

S bizony vízigényes is, szárazságban az illóolaj-tartalma erősen lecsökken. Kifejezetten tápanyagigényes, telepítésekor 3-4 kiló érett szerves trágyát juttassunk ki négyzetméterenként, mert akkor fejlődik szépen. A szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között is jól termeszthető, a hó nélküli, nagy hidegeket is elviseli. Télen a napfényes ablakban cserépben vagy ládában tartva is termeszthető, igaz, az ekkor képződő levelei kevésbé aromásak.

Leginkább föld alatti – 20-30 centi hosszúra vágott – tarackjaival szaporítjuk, bár erre a föld fölötti hajtások is alkalmasak. Fontos, hogy a szaporítás céljából fölszedett töveket földarabolás után azonnal ültessük is el. A lakásban vagy a kertben tartott borsos mentát bármikor szedhetjük fűszernek. Legértékesebb része a levele.

Citromfű

Már az ókori arabok, görögök, rómaiak is szívesen használták ezt az üdítő citromillatot árasztó növényt. Arábiában úgy tartották, hogy a citromfűből készült tea boldogabbá és vidámabbá teszi a szívet. Kiváló zöldfűszere a gyümölcsleveseknek, a salátaönteteknek, általában a zöld salátáknak, szárnyas- és vadételeknek, de jól ízesíti a gyümölcsös süteményeket is. Teája feszültségoldó, nyugtató hatású, és jó gyógyír álmatlanságra, valamint fejfájásra is. Emésztési zavarok, gyomor- és bélbántalmak szintén jól kúrálhatók vele.

Teája rendszeresen fogyasztva magas vérnyomásra is jó, ugyanakkor a depresszió elleni terápiában is hatásosan alkalmazható.

A citromfű fokozatosan vastagodó gyöktörzsű, 50-100 centiméterre növő évelő növény. Citromra emlékeztető illatú levele különféle illóolajokat, cserzőanyagot tartalmaz. Virágai jelentéktelenek, illatuk azonban ellenállhatatlanul vonzza a méheket. Kifejezetten fényigényes, még a félárnyékot is rosszul viseli. Viszonylag jól tűri a szárazságot. A szikes földeken és a futóhomokon kívül mindenütt termeszthető, de a meszes talajokon díszlik a legszebben. A drogot a levelek, illetve a hajtások tartalmazzák, a legtöbbet zöld állapotukban. A citromfüvet szaporíthatjuk magról, illetve tőosztással. Magját vethetjük késő ősszel (novemberben) is, fél méteres sortávolságra, így tavasszal előbb kapunk fejlett, drogot adó növényt. De a többéves ültetvényt ősszel tőosztással is szaporíthatjuk.

Tárkony

Neve a görög drakon szóból származik, ami sárkányt jelent. Talán a sűrűn ágas-bogas külleméről, de lehet, hogy a sokfelé ágazó, kacskaringós gyökeréről kapta a nevét. Az viszont biztos, hogy már évezredekkel ezelőtt is ismert fűszere volt az Ázsia pusztáin élő népeknek. Borsóból, babból, krumpliból készült levesek, főzelékek kiváló fűszere, de jól használható paradicsom-, uborka- és káposztasalátákba, savanyúságokba. Teája vesetisztító, epehejtó és étvágyjavító. Mivel csökkenti a szervezet vércukorszintjét, fogyasztása a cukorbetegeknek különösen ajánlott.

A tárkony közepes hő- és fényigényű (félárnyékban is termeszthető), igaz, a napon nőtt példányokban több a tárkonyolaj. Mivel növekedése erőteljes (másfél méter magasra is megnőhet) és lombozata dús, kívánja a vizet (főleg a virágzás előtti időben), azonban nyirkosabb fekvésű területeken öntözés nélkül is termeszthető.

Tápanyagigénye is nagy, igen meghálálja, ha telepítés előtt érett szerves trágyával töltjük föl a talaját. Mivel ritkán hoz magot és az is nehezen csírázik, tőosztással szaporítjuk. A többéves töveket késő ősszel vagy kora tavasszal ássuk ki, daraboljuk föl. Egy-egy tő 4-8 gyökeres (egy-két rügyes) darabot ad, ezeket ültessük el 50 x 50 centis sor- és tőtávolságra. A hajtásokat legalább 10 centis csonk visszahagyásával vágják le. Az újra sarjadó hajtások a fagyok előtt még egyszer megszedhetők.

Kakukkfű

Görög neve bátorságot jelent, az ókori nép körében a bátorság jelképe volt. Mivel könnyítik a zsírok emésztését, a nehéz, zsíros ételek, a mindenféle sültek, a hurka, a kolbász, a töltött káposzta ízesítésére elsőrendű, de jól fűszerezi az olyan nehezebben emészthető leveseket is, mint a bab-, borsó-, krumpli-, paradicsomleves.

Petrezselyemmel keverve kitűnő fűszeres vajat készíthetünk belőle. (Mint ártalmatlan fűszer, a diétás étrendbe is jól beilleszthető). De az olaszos mártások, pizzák kedvelt fűszere is. Teája köptető, légúti fertőtlenítő, görcsoldó hatású.

A kakukkfű lassan növő évelő. Napsütötte és szélmentes hely az ideális számára, az árnyékra nagyon érzékeny. (Ha egy kicsit is éri az árnyék, máris leáll a növekedésében). Ültethetjük falak mellé és sziklakertbe is. Cserépben a lakásban is tarthatjuk, a legnagyobb helyen, és csak mérsékelten öntözve.

Tavasszal magvetéssel szaporíthatjuk, magvait mindjárt a kertbe, állandó helyére is vethetjük. Júliusban- augusztusban a jól fejlett anyatőről szedett hajtások dugványozásával is szaporíthatjuk. Az idős töveket ősszel tőosztással újíthatjuk meg (de az erősen fásodott részeket ne használjuk föl). Az ültetés évében lehetőleg ne szedjünk levelet a kakukkfűről, hanem csak a következőben. Ha szárítmányt akarunk készíteni, a virágzás kezdetén szedjük meg a növényt (mert ekkor a legtöbb benne a hatóanyag), és egész hajtásrészeket vágjunk le róla.

Bodnár István
Kertészmérnök


Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 35. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!