Kárpátinfo hetilap
Székelyudvarhelyen immáron közel három évtizede kerül megrendezésre a Magyar Egészségügyi Társaság (MET) és a Pápai Pápiz Ferenc Alapítvány közös szervezésében zajló Családorvosi Továbbképző Konferencia.

Az eddig minden alkalommal márciusban sorra kerülő eseményt 2020-ban a koronavírus-járvány miatt nem tudták megrendezni, az idén viszont – ha nem is márciusban, hanem szeptemberben – sor kerülhetett a konferenciára, amelyen Kárpátaljáról egy nyolcfős csapattal vehettünk részt. A szeptember 17-18-án lebonyolított tudományos előadásokon való részvétel mellett ott tartózkodásunk során természetesen a legendás székelyföldi vendégszeretetet is megtapasztalhattuk.

A Székelyudvarhelyi Stúdió Mozi Nagytermében sorra kerülő esemény megnyitóján Székelyudvarhely Megyei Jogú Város nevében elsőként Gálfi Árpád polgármester köszöntötte a Kárpát-medence minden részéből érkező egybegyűlteket, majd a szervezőbizottság nevében az immáron 27. ilyen konferenciát szervező házigazda, a 89. életévét taposó dr. Balla Árpád tolmácsolta mindenki felé a jókívánságait. Dr. Galuska László, a MET elnöke a magyarság egészségéért végzett több évtizedes kiemelkedő tevékenysége elismeréseként egy életműdíjnak is számító emlékplakettet nyújtott át Balla Árpádnak, amelyen a MET alapítójának, dr. Andrásofszky Barnának a képmása látható.

A két nap során összesen 15 tudományos előadást hallgathattunk meg, amelyek között szó volt a terhességhez társult anyai fertőző betegségekről, a kontaktlencse viselésének előnyeiről és komplikációiról, a gyermekkori csont tumorok kezeléséről, a neurorehabilitáció aktualitásairól, az időskori esések következményeiről, a dohányzási ártalmakról és sok más, a családorvosok számára hasznos témakörökről.

A tudományos üléseken való részvétel mellett természetesen Székelyudvarhely nevezetességeit is megtekinthettük, így a kárpátaljai küldöttség állandó szálláshelyének számító római katolikus plébániatemplomot, az imponáló látványt nyújtó városházát, a milleniumi emlékoszlopot, a történelmi személyek szobrait ábrázoló Emlékezés Parkját, a református, ferences és unitárius templomot, no és persze Székelyföld nevességeinek, Tamási Áronnak, Orbán Balázsnak és másoknak a szobrait.

Ráadásként a konferenciát követő napon, vasárnap házigazdáink egy öt-hat órás kirándulásra is meginvitáltak bennünk. Ennek keretében ellátogattunk a székelykapuiról, gyógyvizéről nevezetes Szejkefürdőre, az Orbán Balázs síremlékének is helyet adó és a legnagyobb székelyként emlegetett személy nevét viselő látogatóközpontba és emlékházba. Hatalmas élmény volt körbejárni Erdély nevezetes, jellegzetes épületeinek kicsinyített mását tartalmazó Mini Erdély Parkot, amely jelenleg 88 makettet tartalmaz, és olyan nevezetes épületegyüttesek láthatók itt, mint a Bethlen-kastély, a gyulafehérvári csillagalakú hétbástyás erőd, a vajdahunyadi vár, az UNESCO világörökségét képező dióshalmi fatemplom és más történelmi erődök, templomok, várak és egyéb építménykülönlegességek.

Házigazdáink jóvoltából testközelből láthattuk a tengerszint fölött közel ezer méterre épített Jézus szíve kilátót, az Oroszhegy északi határában található Kápolna-mezőt és a legenda szerint csodás gyógyulásokat hozó Urusos kutat. Utazásunk végén egy finom ebédet is elfogyaszthattunk a Csorgókő Panzióban.

Nem marad más hátra, mint hogy a magam és a kárpátaljai résztvevők nevében hálánkat és köszönetünket fejezzük ki a szervezőknek és vendéglátóinknak (a kirándulást megszervező dr. Simma Melindának és férjének, Simma Zoltánnak) a három nap során itt átélt élményekért és Székelyföld legendás vendégszeretetéért.

Jakab Lajos badalói
családorvos, a konferencia résztvevője