HáziPatika.com

| 2021. 09. 25. – 16:11 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A tartósan fennálló reflux kétszeresére növelheti a gége- és nyelőcsőrák kockázatát.

A krónikus gyomorégés azon túl, hogy elég kellemetlen dolog, további veszélyeket is magában rejthet: egy tanulmány szerzői azt állítják, bizonyos esetekben a gyomorégést kiváltóreflux (gastro-oesophagealis refluxbetegség, rövidítve GERD) akár a kétszeresére növelheti a gége- és nyelőcsőrák kialakulásának veszélyét - írja a Házipatika.com.

A reflux ezért jelenthet veszélyt

A tudósok közel félmillió amerikai felnőttet vontak be tudományos munkájukba, akiknek az életkora a kutatás kezdetén 50 és 71 év között volt. Körülbelül 16 év alatt több mint 900 páciensnél diagnosztizáltak adenocarcinomát a nyelőcsőben, és körülbelül 300 főnél alakult ki pikkelysejtes karcinóma. Gégerákkal 876 főt diagnosztizáltak. A kutatócsoport azt látta, hogy a refluxos betegeknél kétszer akkora volt annak valószínűsége, hogy a fent említett ráktípusok valamelyike kialakulhat náluk, mint azoknál, akik nem szenvedtek tartósan fennálló gyomorégéstől.

A tudósok hangsúlyozták, hogy senkire nem szeretnének ráijeszteni, hiszen a refluxnak nem egyenes következménye a rákbetegség, illetve kiemelték, hogy ezek a daganattípusok ritkának számítanak: a refluxban szenvedők 10-15 százalékánál idézhet elő a betegség komolyabb rendellenességeket a nyelőcsőben. Ilyen a Barrett-szindróma, amit a nyelőcsődaganatok előfutárának is tartanak. De a Barrett-szindrómásoknak is csak a 0.5 százalékánál alakulhat ki adenocarcinoma a nyelőcsőben éves szinten.

Milyen tünetekkel forduljunk orvoshoz?

A nyelőcsőben kezdődő elváltozások egyik nagy veszélye, hogy ezek tulajdonképpen tünetmentesen zajlanak, és csak speciális vizsgálatokkal deríthető ki, ha baj van. Ugyanakkor van néhány intő jel, amelyek bár nem utalnak feltétlenül rákra, meglétük esetén jobb beszélni a háziorvosunkkal. Ilyen tünet lehet többek közt a nyelési nehézség, krónikus köhögés, mellkasi fájdalom, a rekedtség, a hangszín megváltozása vagy a súlycsökkenés is.

Az orvosok mindenkinek azt tanácsolják, hogy a refluxot egészséges életmód és szükség esetén gyógyszerek segítségével próbálják kontroll alatt tartani. Ezenkívül beszéljenek rendszeresen háziorvosukkal, korlátozzák az alkoholbevitelt, hagyják abba a dohányzást és szabaduljanak meg a túlsúlytól. Így számos ráktípus kialakulásának kockázata is csökkenthető.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook, az Instagram, a Telegram és a Google News oldalainkon.