Karpat.in.ua
| 2021. 09. 20. – 15:30 | Ukrajna |
Oroszország bármikor támadást intézhet délről Ukrajna ellen, az oroszok nem csak a helyzet élezésére, hanem valós hadműveletek megindítására is képesek – jelentette ki Szerhij Najev altábornagy. Fotó: Internet

Hirdetés

Oroszország bármikor támadást intézhet délről Ukrajna ellen, mert ahogy a 2014-es krími fejlemények is jelzik, az oroszok nem csak a helyzet élezésére, hanem valós hadműveletek megindítására is képesek – jelentette ki Szerhij Najev altábornagy, a hadsereg egyesített erőinek főparancsnoka az rbc.ua hírportálon hétfőn közzétett interjújában, idézi a Karpat.in.ua.

Mint a főparancsnok a többi között elmondta,

a katonai fenyegetés Oroszország részéről évről évre nő Ukrajna déli részén.

Szerinte azonban nem állítható, hogy közvetlen jelei lennének annak, hogy Oroszország a közeljövőben inváziót kezdene Ukrajna ellen. Ugyanakkor a megszállt Krím félsziget erőteljes militarizálása és egy szupernagy katonai támaszpont létrehozása csak fokozza az Ukrajna biztonsága elleni katonai fenyegetést – mutatott rá.

Najev azt is közölte, hogy a 2014-es év tapasztalatai azt mutatják, hogy Oroszország nemcsak a helyzet élezésére képes, hanem bármikor valós hadműveletekbe is kezdhet Dél-Ukrajnában, amikor az orosz vezetés megfelelőnek tartja az időpontot.

Úgy vélte, a kérdést időszerűvé tette az ukrán vezetés által kezdeményezett Krími Platform is.

Ennek tükrében ugyanis Oroszország csak fokozta a nyomást annak érdekében, hogy ne sikerülhessen hatékony mechanizmust kidolgozni a Krím megszállás alóli felszabadítására a fegyveres agresszió lehetséges kiszélesítésével fenyegetve – emlékeztetett az egyesített erők főparancsnoka.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram és a Google News csatornánkra is.
Legyen jól informált!