HáziPatika.com

| 2021. 09. 20. – 16:03 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Nem véletlen, hogy a futás annyira népszerű edzésforma. Fejleszti az állóképességet, szinte bárhol végezhető, és nagyszerűen égeti a kalóriákat. Ugyanakkor nem mindenki képes a futásra, de nekik sem kell lemondaniuk az igazán hatékony edzésekről.

Interval tréning

Ha azt akarjuk, hogy edzésünk elég intenzív legyen ahhoz, hogy zsírt égessünk, érdemes időről időre összezavarni az izmainkat. Ezzel nemcsak a kalóriaégetés fokozódik, de azt is megakadályozhatjuk, hogy fogyásunk egy ponton megálljon. Éppen ezért egy edzésen belül érdemes az alacsonyabb és magasabb intenzitású szakaszokat váltogatni - írja a Házipatika.com.

Erre tökéletes a HIIT (magas intenzitású interval tréning) és a tabata is. Utóbbi során 8-10 körben 20-20 másodpercig végzünk folyamatosan egy-egy gyakorlatot, majd 10 másodpercet pihenünk. Talán könnyűnek hangzik, de legkevésbé sem az, és egész testünket látványosan képes átformálni néhány hónap alatt.

60-45-25

Ilyenkor meghatározott ideig végezzük a különböző gyakorlatokat, és közben 10 másodpercet pihenünk. Például 60 másodperc négyütemű fekvőtámasz után 10 másodpercet pihenünk, majd 45 másodpercig kitöréseket végzünk. Ezután jöhet újabb 10 másodperc pihenő, majd 30 másodperc széles terpeszben guggolás. Ebből a gyakorlatsorból tetszés szerinti számú ismétlést végezhetünk, de legalább három kört érdemes edzésenként. Hasonló elven szinte bármilyen gyakorlatot kombinálhatunk hármasával.

Interval edzés futógépen

Nem kell lefutnunk 5 kilométert, már 2 alatt is nagyon komoly kalóriaégetést érhetünk el, ha váltogatjuk az edzés intenzitását. A folyamatos terhelés helyett váltogassuk a gyorsabb, illetve lassabb szakaszokat, vagy emeljük és csökkentsük felváltva a dőlésszöget. Ha elég meredekre állítjuk a gépet, még futnunk sem kell, a tempós séta is nagyszerűen égeti a kalóriákat.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram és a Google News csatornánkra is.
Legyen jól informált!