Hirado.hu
| 2021. 09. 20. – 12:00 | Spanyolország |
A Kanári-szigeteken elkezdték az emberek kimenekítését, mintegy negyvenezren kényszerülhetnek otthonuk elhagyására. Fotó: Internet

Hirdetés

Kitört egy vulkán a Kanári-szigetekhez tartozó La Palmán. Nem volt előjel nélküli, az elmúlt héten számos alkalommal lehetett a térségben földmozgást érezni. Emiatt a lakosságot az elmúlt napokban arra kérték a hatóságok, hogy készítsenek kis csomagokat arra az esetre, ha hirtelen menekülniük kellene.

Most elkezdték az emberek kimenekítését, mintegy negyvenezren kényszerülhetnek otthonuk elhagyására – hangzott el az M1 Híradójában.

Szürke füst és hamufelhő emelkedett a magasba a Kanári-szigetekhez tartozó La Palmán.

Mobiltelefonos felvételt készített egy turista, amikor vasárnap délután kitört a Cumbre Vieja vulkán.

A szigeten már napok óta méréseket végeztek a spanyol földtani intézet kutatói. A drónnal készített légi felvételeken talajtorzulásokat kerestek, miután az elmúlt napokban több földrengést is észleltek La Palmán. Bár a földmozgások meglehetősen enyhék voltak, és károkat sem okoztak, a tudósok azt feltételezték, hogy a rengések egy vulkánkitörést jeleznek előre.

„Ennek a fecskendőnek a szondáját negyven centiméter mélyre szúrjuk, így gázokat vonunk ki a talajból, amelyeket a laboratóriumban megvizsgálunk. Ezáltal megtudhatjuk például, hogy a vulkanikus eredetű gázoknak milyen a koncentrációja. Az adatokból pedig megismerhetjük ennek a térségnek a változásait” – magyarázta egy helyi vulkanológus.

A közelgő vulkánkitörésre utaló adatok alapján a hatóságok már szombaton másodfokú figyelmeztetést adtak ki a tűzhányó környékén, ahonnan szükség esetén negyvenezer embert telepítenek ki. Mindenkinek azt javasolták, hogy készítsen össze egy vészcsomagot.

„Azt mondták, hogy pakoljunk össze némi ruhát, a biztosítási kártyánkat, gyógyszereket, a személyi igazolványunkat és a házak tulajdoni lapjait, mert senki sem tudja, hogy mi történhet.

Amikor pedig azt mondják, hogy indulnunk kell, akkor megyünk” – mondta egy helyi férfi.

A vasárnap délutáni órákra a rengések annyira erőssé váltak, hogy sziklaomlást indítottak el azok a hegyoldalban. Helyi idő szerint negyed négykor pedig hangos robbanás kíséretében kitört a tűzhányó.

A vulkánból kezdetben csak füst emelkedett a magasba, ám nem sokkal később már vörösen izzó lávát is lövellt a kráter.

A hatóságok megkezdték az idősek és a háziállatok kimenekítését a környező településekről, az evakuálásban a spanyol hadsereg is részt vesz.

A legutóbbi jelentős kitörés 1971-ben volt a szigeten.

Akkor egy halász életét vesztette, mert mérgező gázokat lélegzett be. A mérések szerint most tizenegymillió köbméternyi magma gyűlt össze a vulkánban, ami a negyede az ötven évvel ezelőtti mennyiségnek.


Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram és a Google News csatornánkra is.
Legyen jól informált!