Kárpátinfo hetilap
Jánosiban hagyományteremtő szándékkel rendezték meg az első vadgasztronómiai fesztivált. A szervezők nem titkolt célja, hogy a nagyközönséggel megismertessék a vadászok, erdészek mindennapi tevékenységét, bemutatva, hogy a szakma képviselői milyen fontos szerepet játszanak a természetvédelmi feladatok ellátásában. A vadas ételek elkészítésének bemutatásával, a változatos fogások kóstoltatásával pedig a gasztronómia egy kevésbé ismert ágát kívánták elénk tárni, bemutatva ezzel a vadászati turizmusban rejlő, mindeddig jobbára kiaknázatlan lehetőségeket.

A megnyitó ünnepség szónokai – Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere, Fülöp Barna, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja, Péter Csaba, a KárpátHáz civil szervezet elnöke, megyei képviselő, valamint Varga Attila, Makkosjánosi és Balazsér elöljárója – azt hangsúlyozták, hogy a kárpáti táj szerves részét képezi az itt található gazdag élővilág, melynek megőrzése a jövő nemzedéke számára fontos feladat. A természet megóvása annak megismerésével kezdődik el, azzal a felismeréssel, hogy milyen nagy kincs van a birtokunkban. A globális felmelegedéssel az erdők, a folyók, a csaknem érintetlen természet még inkább felértékelődik, így tehát nekünk valóban van mit féltenünk.

A fesztiválra kilátogatókat színes kulturális program várta. Ennek során fellépett a mezőgecsei Kék Viola, a tiszacsomai Bokréta néptánccsoport, a beregszászi Atasz és Street Dance táncegyüttes, a Harmónia versenytáncklub, Pitkin és zenekara, valamint a Rico and Miss Mood.

Amíg a színpadon egymást követték a fellépők, addig hat csapat részvételével zajlott a főzési verseny. A jánosi vadászok kondérja mellett Varga Csabával beszélgettünk az itt készülő ételekről. Mint megtudtam, náluk a főfogás a szarvasborjú pörkölt, amelyet vörösborral, borókabogyóval és tinórugombával ízesítettek, s ha elkészül, knédlivel tálalnak majd. Hogy az általuk kínált rántott pontyot előzőleg milyen fűszerkeverékkel kenték be, arról a mesterszakács csak nagyvonalakban nyilatkozott.

Meggyőződésem szerint a beregdédaiak őzpörköltje a vadhús mellé rakott füstölt disznófültől vált olyan különleges ízűvé. Az Ugocsából érkezett összevont főzőcsapat pedig betyárlevessel rukkolt elő. Csernicsko Volodimir főzőmester elmondása szerint ez a leveskülönlegesség annál finomabb, minél többféle vadhús kerül a főzőedénybe. Ezúttal őz, vaddisznó és vadnyúl rotyogott a bográcsban erdei gombával és számos zöldségfélével, meg gombódával együtt. Látványnak sem volt utolsó a tűzdelt vaddisznógerinc, melyhez gombával és sajttal ízesített krumpligombócot tettek tálaláskor, amit a vendégek tejszínes gombás szósszal és áfonyalekvárral fogyaszthattak el jóízűen. Később a bíráló bizottság nem véletlenül ennek a csapatnak ítélte oda az Erdei ételek mestere kitüntető címet. Melyet adhattak volna a Gut-nagyerdei vadászcsapatnak is, akik őzhúsból készült palóclevessel neveztek be a vetélkedésbe. Antal József, a főzőcsapat irányítója azt hangsúlyozta, hogy mindenképpen valami frissebb, könnyedebb étellel szerették volna a közönség tetszését elnyerni, így a zöldpaszuly mellé bőven került más leveszöldség is abba. A palócleves ízvilágát különböző erdei gombák és a fürjtojás gazdagította.

A népünnepély programját trófea- és galambkiállítás, kirakodóvásár színesítette. A szervezők lovaglási, íjászkodási lehetőséget biztosítottak, de volt állatsimogató is. A fiatalok körében nagy sikert aratott a község közelében működő Dinópark egyik kedvencének itteni bemutatkozása. Mód nyílott jótékonykodásra is: a KMKSZ ISZ csapata a súlyos betegségben szenvedő Karakas Gyuszika gyógykezelésére gyűjtött.

Eszenyi Gábor

Galéria

Jánosiban megrendezték az első vadgasztronómiai fesztivált
Jánosiban megrendezték az első vadgasztronómiai fesztivált
Jánosiban megrendezték az első vadgasztronómiai fesztivált
Jánosiban megrendezték az első vadgasztronómiai fesztivált