Hirado.hu
| 2021. 09. 20. – 12:30 | USA |
A dróncsapásban tíz ember, köztük hét gyermek vesztette életét. Fotó: Internet

Hirdetés

Sajtótájékoztatón kért bocsánatot a tíz afgán civil halálát okozó dróncsapás miatt az amerikai védelmi minisztérium és a katonai parancsnokság. Elismerték, hogy augusztus 29-én Kabulban tévesen azonosítottak egy járművet, amelyet végül terrorveszély miatt rakétával megsemmisítettek.

A tragikus kimenetelű támadást a csapatkivonás utolsó napjaiban hajtották végre. A dróncsapásban tíz ember, köztük hét gyermek vesztette életét – hangzott el az M1 Híradójában.

„Bocsánatot kérünk és igyekszünk okulni ebből a szörnyű hibából”

– idézte az amerikai védelmi miniszter által kiadott nyilatkozatot a Pentagon szóvivője, csütörtökön.

A védelmi minisztérium vizsgálata egyértelműen megállapította, hogy az amerikai hadsereg tévedésből egy civil járművet semmisített meg augusztus 29-én, Kabulban. A dróntámadásban tíz afgán civil, köztük hét gyermek halt meg.

Előzőleg nyolc órán át figyelték az autót, amely többek között az Iszlám Állam terrorszervezet afganisztáni csoportjához köthető egyik épületnél is megfordult.

A drónfelvételek tanúsága szerint egy adott pillanatban a csomagtartóba az amerikaiak szerint gyanús  tartályokat pakoltak, amelyekben, mint utólag kiderült, ivóvíz volt. A rakéta épp akkor csapódott a járműbe, amikor a sofőr rákanyarodott az otthona előtti kocsifelhajtóra, és a gyerekek kiszaladtak a házból.

A pusztítás mértékét növelte, hogy a tűzben egy gázpalack is felrobbant.

Mint kiderült, a terroristagyanús célszemély, a 37 éves Zemari Ahmadi valójában egy segélyszervezetnek dolgozott, és amerikai vízumot próbált szerezni családjának, hogy elmeneküljenek a tálibok elől.

„Ezt a csapást azzal a meggyőződéssel hajtottuk végre, hogy elhárítunk egy közvetlen fenyegetést, amely a csapataink és a reptéren várakozó civilek ellen irányult. Tévedtünk, és ezért őszintén bocsánatot kérek. Műveleti parancsnokként teljes mértékben felelős vagyok a tragikus végkimenetelű támadásért” – fogalmazott az amerikai hadsereg központi parancsnokságát vezető tábornok, Frank McKenzie.

Az amerikai bocsánatkérést az afgánok egy része kevésnek tartja.

„A nemzetközi jog, és az általunk alkalmazott iszlám jog értelmében is felelősségre kell vonni mindazokat, akik a téves információk alapján kiadták a parancsot a dróncsapásra” – vélte egy kabuli tanár Ahmad Jan.

A washingotni Kongresszus hírszerzési bizottságának vezetője szerint a bocsánatkérés csak az első lépés. Emlékeztetett arra, hogy az amerikai hadsereg a világ számos pontján hajt végre ehhez hasonló terrorellenes műveleteket. Ezért pontosan ki kell deríteni, mi vezetett a végzetes tévedéshez.


Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram és a Google News csatornánkra is.
Legyen jól informált!