Origo
| 2021. 09. 02. – 13:00 | Világ |
Az alvás egy bizonyos fázisa, a gyors szemmozgásos alvás vagy más néven REM-fázis lehetőséget ad az agyunknak a „szükséges karbantartások elvégzésére". Fotó: Internet

Hirdetés

A Tsukuba Egyetem kutatóiból álló csapat szerint az alvás egy bizonyos fázisa, a gyors szemmozgásos alvás vagy más néven REM-fázis lehetőséget ad az agyunknak a „szükséges karbantartások elvégzésére". Ez biztosítja azt, hogy a fennmaradó időben csúcskapacitással működjön.

A Cell Reports folyóiratban megjelent kutatás az agy véráramának korábbi méréseire épült az alvás és az ébrenlét különböző fázisaiban, amelyek ellentmondó eredményeket hoztak - írja az Origo.

A most publikált tanulmányban a tudósok egy technika segítségével közvetlenül megjelenítették,

hogyan mozognak a vörösvértestek az alvó és ébren lévő egerek agykapillárisain, miközben a szakemberek mérték az agy aktivitását.

Festéket használtunk az agyi erek láthatóvá tételére fluoreszkáló fényben, a kétfoton mikroszkópia néven ismert technika segítségével – mondta a tanulmány vezető szerzője, Yu Hayashi professzor a ZME Science online tudományos portálnak. – Ily módon közvetlenül megfigyelhettük a vörösvértesteket a neocortex kapillárisaiban.

Hozzátette: meglepődtek az eredményen, ugyanis a REM alvás során a vörösvértestek áramlottak az agyi kapillárisokon, de a kutatók nem találtak különbséget a nem REM alvás és az ébrenlét között.

Ez szerintük azt mutatja, hogy a REM.alvás egyedülálló állapot. 

Annak érdekében, hogy segítsenek tisztázni a témával kapcsolatos, korábbi megállapításokat, a szerzők az elektromos aktivitás mellett figyelemmel kísérték az agy áramlási sebességét az agy különböző területein.

Ez utóbbit használták a különböző tudatállapotok megkülönböztetésére (nen REm-lvás, REM-alvás, teljes ébrenlét). 

A szakemberek végül arra jutottak, hogy a REM alvásnak fontos szerepe van az agy működésében. Ilyenkor ugyanis az agyi kapillárisokban tapasztalt fokozott véráramlás elősegítheti a „hulladék" eltávolítását az agyszövetekből.

Az alvást nagyjából 2-3 éves korig az idegi átszervezésre használjuk, majd a funkció elmozdul a tisztítási és javítási feladatok felé

– magyarázta Yu Hayashi. – A REM-alvás ciklusokban zajlik az éjszaka folyamán: a 7-8 órás alvás során az egészséges felnőtteknek általában négy REM-fázisuk van.

A tanulmány szerint a REM alvásban az agyunk szinte olyan aktív, mint az ébrenléti állapotban, amit az emlékek megőrzéséhez hozzájáruló, fontos tényezőnek is tartanak.


Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!