HáziPatika.com

| 2021. 09. 15. – 16:05 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Az antidepresszánsok szedését nem lehet fél vállról venni. Mielőtt tényleg belevágnánk, érdemes átgondolni, hogy mit tudunk változtatni életünkön: ehhez adunk segítséget az alábbi kérdésekkel.

Lehet, hogy a depressziót valamilyen betegség okozza?

Sok betegség okozhat depressziót, illetve súlyosbíthatja a már kialakult problémát. Pajzsmirigy- és szívproblémák például gyakran járhatnak depresszióra utaló tünetekkel is. Érdemes lehet elmenni orvoshoz, hogy kideríthessük: van-e olyan egészségügyi problémánk - a már említetteken kívül a hormoningadozások, az allergia, a vas-, magnézium- vagy B-vitamin hiánya is kockázati tényező -, amely indokolhatja a depressziót. Érdemes emellett arra is figyelni, hogy a már szedett gyógyszerek mellékhatásai között is szerepelhet a depresszió - írja a Házipatika.com.

Elvesztettem valami vagy valaki fontosat?

Halált, válást, költözést, munkahelyváltást vagy nyugdíjba vonulást követően gyakran intenzív érzelmek tesznek próbára minket. Ha az ilyenkor bekövetkező depresszióra antidepresszánsokat szedünk, csak a felületi problémákat kezeljük, a mögöttük megbúvó okokat nem. Természetesen szakemberhez is fordulhatunk ilyenkor, de érdemes tudnunk, hogy a depressziós időszak körülbelül hat hónapig is tarthat, és nem feltétlenül kell gyógyszert szedni, máshogyan is kezelhetjük.

Eleget edzek?

A rendszeres edzés megemeli testünk szerotonintartalmát, aminek hatására mind energiaszintünk, mind a kedvünk sokkal jobb lesz. Ha javítani szeretnénk az állapotunkon, a rendszeres testedzés sokat segíthet: a neutrotranszmittereknek és endorfinoknak köszönhetően ugyanis sokkal jobb állapotba kerülhetünk.

Megfelelő az étrendem?

A cukorban gazdag étrend nem tesz jót a vércukorszintünknek, kevesebb energiánk lesz és a depresszió is könnyebben alakulhat ki. Ilyenkor probiotikumokkal és több zöldséggel érdemes kísérleteznünk. Az omega-3 zsírsavak - főként halakban, csonthéjasokban, szójababban vagy sötétzöld levelű zöldségekben található - vagy a B12-vitamin - tengeri ételekben, alacsony zsírtartalmú tejtermékekben találjuk - fogyasztása is kifejezetten hasznos lehet. Mindemellett a komplex szénhidrátok megemelik agyunk szerotoninszintjét, úgyhogy egy főtt krumpli vagy a teljes kiőrlésű tészta sokat segíthet az állapotunkon. 

Eleget alszom?

Már az is ronthat állapotunkon, ha csak egy hónapig nem alszunk eleget, a kutatások szerint már ez is közel vihet minket a depresszióhoz. De elég, ha csak arra gondolunk, hogy az alváshiány még a legerősebb embert is ingerlékennyé tudja tenni. A jó egészségi állapothoz legalább napi 6 órát kell aludnunk: ha ezt nem tesszük, idegesek leszünk, és szintén csak azt mondhatjuk, hogy ezzel megágyazunk a depressziónak. Figyeljünk arra, hogy mennyi kávét iszunk, és délutántól már ne nagyon fogyasszunk koffeint, hogy valóban nyugtató legyen az éjszakai alvás.

Van-e körülöttem elég ember?

Ha elszigeteltük magunkat vagy kevesen vannak körülöttünk, jobban eluralkodhat rajtunk a szomorúság. Könnyebb küzdeni a depresszióval, ha családtagjaink, barátaink körülöttünk vannak. De segíthet az is, ha elkezdünk tanulni valamit, ami miatt új embereket ismerünk meg, mindez jobb mentális egészségi állapothoz vezet.

Mennyit iszom?

Sok kutatás számol be arról, hogy az alkoholfogyasztás depresszióhoz vezethet. Köztudott, hogy az alkohol felszabadítja a gátlásainkat, sőt, előhozhatja belőlünk a dühöt, az erőszakot. Nem kell teljesen mellőznünk az ivást, de maradjunk a napi maximum két pohárnál.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!