Kárpátinfo hetilap


| 2021. 09. 13. – 13:19 | Kárpátalja |
Tiszapéterfalván immáron nyolcadik alkalommal került sor a kárpátaljai vállalkozók legnagyobb seregszemléjére, a Turul Expóra. Fotó: Kovács Elemér

Hirdetés

Tiszapéterfalván immáron nyolcadik alkalommal került sor a kárpátaljai vállalkozók legnagyobb seregszemléjére, a Turul Expóra. A pandémia okozta hosszú bezártság után sokan várták már ezt a felszabadult alkalmat, amikor is a vállalkozások megmutathatták, hogy a nehézségek ellenére meg tudtak maradni és számos kiváló termékkel jelentkeztek.

Örvendetes, hogy e nem könnyű időszak alatt a közös brand kialakításában is sikerült előbbre lépni: a Kárpátaljai márkacsalád a kiállításon már külön standdal volt jelen.

De mit is kínálnak a fogyasztóknak ez idő tájt a kárpátaljai vállalkozások? A mezőgazdasági termékek – füstölt húsok, egyéb húskészítmények, sajtok, gyümölcslevek, lekvárok, ásványvizek, napraforgóolaj, száraztészták, szőlők és borok stb. – mellett díszes faragványokat, nádszövetet, natúr textíliákból készült háztartási tárgyakat, valamint nyelviskolai és robotikai képzést egyaránt.

Kialakulóban az egységes, egész Kárpát-medencét átfogó gazdasági tér. Ezt jelzi, hogy a bemutatón anyaországi, erdélyi és vajdasági gazdaszervezetek is részt vettek.

A hosszú hétvége eseménysora péntek este Keresztes Ildikó koncertjével vette kezdetét, majd folytatódott szombat reggel a korszerű mezőgazdasági gépek felvonulásával – hintós felvezetéssel és lovas kísérettel.

A bátrak és az erős hitűek találkozója a mostani nem mindennapi alkalom, fogalmazott rövid áhítatában Zán Fábián Sándor református püspök, a rendezvény védnöke. Azoké, akik rendületlenül hisznek a Mindenható jóságos szeretetében, s abban, hogy fáradozásuk nem hiábavaló, szorgalmuk, igyekezetük nem vész kárba.
Czomba Csaba, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke köszöntőjében annak a reményének adott hangot, hogy a Kárpát-medence különböző tájain működő vállalkozások mind szorosabb kapcsolatra lépnek egymással, hisz az együttműködéshez oly nagyon szükséges bizalom a közös nyelv és kultúra alapján eredményesen kiépíthető.

Torda Márta, az agrárminisztérium főosztályvezetője arra emlékeztetett, hogy a Kárpát-medencei magyarság egységes jövőjének építése az érintettek szoros együttműködése, az innovatív ötletek megvalósulása nélkül nem képzelhető el. A jövőnk múlik azon, hogy a termőföldnek ne csak használója, hanem gondos művelője és gazdája legyen.

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke arról számolt be, hogy magyar közreműködéssel számos infrastrukturális fejlesztés valósul meg Kárpátalján, s ennek köszönhetően remélhetően olyan beruházásbarát légkör alakul ki a megyében, ami segíti az itthon maradást.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviseletében felszólaló Szólláth Tibor annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a nemzeti újraindítás csak valamennyi Kárpát-medencei térség összefogása révén lehet sikeres.

Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja szintén a határokon átnyúló gazdasági kapcsolatok elmélyítésének fontosságáról szólt, s arról, hogy az ukrán-magyar vegyesbizottság ülésein meghatározott fontos célok hamarosan megvalósulnak.

Oroszi József, a Péterfalvai kistérség polgármestere rámutatott a kistermelők összefogásának fontosságára, hisz a különböző szövetkezetekhez való tartozás versenyelőnyt jelent a piacon, növeli a termelés biztonságát, s egyben pozitívan hat a jövedelmezőségre is.

Virág László, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének (KMVSZ) elnöke, főszervező a 2500 főt számláló tagság nevében köszöntötte az egybegyűlteket, s mondott köszönetet a vállalkozóknak azért, hogy a mögöttünk hagyott nehéz időkben is kitartottak. Bejelentette, hogy a következő Turul Expóra várhatóan 2022 júniusának végén kerül majd sor.

A világban élő 15 millió magyarnak nemcsak lehetősége, hanem egyben kötelessége is segíteni az itteni, a legtöbb nehézséggel küzdő magyar nemzetrészt, mutatott rá Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke, aki közös gondolkodásra és nyílt, őszinte párbeszédre hívta fel a Kárpát-medencei gazdatársadalmat.

Mindebből ízelítőt kaptunk azon az üzletember találkozón, amelyre a standok bejárása, a vállalkozások bemutatkozása után került sor.

Miként állítható meg a kárpátaljai magyarok tömeges elvándorlása? – tette fel a kérdést vitaindító előadásában Radvánszky Ferenc református lelkész, aki egyben a Rákóczi Főiskola tanára. Mivel az idő sürget, gyors és hatékony megoldásokra van szükség, például arra, hogy a határ közelében mihamarabb olyan vállalkozásokat telepítsenek, amelyek felveszik az itteni szabad munkaerő jelentős részét, segítik az itthon maradást. Ehhez, mármint a dolgozók napi ingázásának biztosításához újabb határátkelőket kellene nyitni, amit a magyar kormány már régóta szorgalmaz, ám mindez egyelőre nem valósult meg.

Sokkal jobb lenne, ha a külföldi vállalkozók itt hoznának létre kisebb üzemeket, hangsúlyozta hozzászólásában Rezes Károly, a Beregszászi Járási Tanács elnöke és Sin József, a tanács KMKSZ-frakciójának vezetője. A multikra ugyan nem számíthatunk, mivel náluk 400-500 főnél kezdődik a munkáslétszám, ám ennyi szabad munkaerő jelenleg egyik kistérségben sem áll rendelkezésre.

A turizmus és a mezőgazdaság fejlesztése – bár rövid távon nem ígér látványos eredményeket – lenne a másik járható út, fogalmazták meg elképzeléseiket többen is. A több mint öt évvel ezelőtt elindított Egán Ede Vállalkozásfejlesztési Program igazi sikertörténet, hisz a projekt elindítása óta közel 3000, az agrárium valamelyik ágazatában érintett családi vállalkozás pályázott sikeresen, s ennek köszönhetően meg tudta őrizni versenyképességét.

A hagyományoknak megfelelően idén is megnevezték az Év Vállalkozóját, s átadták a díjakat. Az Év Növénytermesztője ifj. Bedő Gábor lett, az Év Méhésze Kosztyu Róbert, az Év Iparosa Sütő József, az Év Kézművese Szabó Nóra. Az Év Borászának a grémium Jakab Sándort választotta.

Mint említettük, a Kárpátaljai Fiatal Magyar Vállakozók Szövetségének kezdeményezésére elkezdődött a kárpátaljai magyar brand építésének folyamata. Az ünnepségen az innovátor tagokat egy gyönyörű fából készített márkajellel fogadták be jelképesen a Kárpátaljai márkacsaládba.

A kora délutáni órákban nagyszabású kulturális seregszemle kezdődött, melynek során fellépett többek között a helyi Tiszavirág Kórus, a Viski Fricskák, az Aprócska citeraegyüttes, a Péterfalvai Művészeti Iskola, valamint a Sodró együttes. A késő esti órákban került sor az István, a király c. előadásra, melyen népes közönség előtt a rockopera legnagyobb slágerei hangzottak el.

Kovács Elemér


Hirdetés

  • Turul Expo: a kárpátaljai magyar vállalkozók legnagyobb seregszemléje
  • Turul Expo: a kárpátaljai magyar vállalkozók legnagyobb seregszemléje
  • Turul Expo: a kárpátaljai magyar vállalkozók legnagyobb seregszemléje
  • Turul Expo: a kárpátaljai magyar vállalkozók legnagyobb seregszemléje
  • Turul Expo: a kárpátaljai magyar vállalkozók legnagyobb seregszemléje

  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 37. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!