Kárpátinfo hetilap


| 2021. 09. 12. – 17:06 | Kárpátalja |

Hirdetés

Ezt a kérdést azért vetem fel, mivel úgy érzem, hogy a legtöbb termelő szinte félvállról veszi ezt a kérdést, és lényegében úgy gondolja, hogy talán nem is kell ezzel a dologgal foglalkoznia.

Nos: miért is olyan fontos a vetőmag csávázása? Azért, hogy megvédjük a leendő növényeket egyes kórokozóktól és kártevőktől.

Szeretnék részletesen beszámolni Önöknek a legelterjedtebb kórokozókról, amelyek károsítják az őszi kalászosokat, amelyek a vetőmag által fertőznek. A legveszélyesebb kórokozó a fuzárium gombák, amelyeknek több mint tíz fajtája károsítja a gyökérrendszert, amitől a növények elhalnak. Van egy másik fajtája a fuzárium gombának, amit úgy hívnak, hogy kalászfuzárium. Ezek a gombák magát a kalászban levő szemeket károsítják, de különösen veszélyes az őszi búzáknál, mert lényegében minőségi változásokat okoznak, például lényegesen csökkentik a búza minőségi mutatóit, például a kenyérbúzának szánt termést már csak az állatok etetésére tudjuk használni.

A felsorolt betegségek csak a vetőmagon keresztül tudják megtámadni a növényeket, ezért kötelező speciális csávázó szerekkel a vetés előtt legalább 5-7 nappal csávázni.

Szeretném a termelők figyelmét egy másik fontos tényezőre is felhívni – amit mindenkinek tudnia kell, aki őszi kalászosokkal foglalkozik és jó terméshozamot akar elérni. Ne sajnálja az anyagiakat: csak jó minőségű csávázott és fémzárolt vetőmagot vásároljon! A gyakorlat azt bizonyítja, hogy megéri, a terméshozam ezeken a táblákon 10-20%-kal magasabb, ami lényegében kompenzálja a vetőmag magas árát.

Sokan érdeklődtek a termelők közül, hol is lehet vásárolni jó minőségű vetőmagokat (búza, árpa, tritikálé). A legközelebbi forgalmazó cég, ami itt található Kárpátalján, az „Eridon” cég Munkácson. Igaz, egy mázsa vetőmag ára 1200-1400 hrivnyába kerül. Az „Eridon” cég elérhetősége: 067618159, Trompák Vaszilt keressék.

A 2021-es év bebizonyította, hogy csak azok a gazdák értek el jó eredményeket, akik jó minőségű vetőmagot vetettek el a földbe. Hogy a jövőben is így legyen, már most mindenkinek készülnie kell a talajelőkészítő munkálatokhoz.

Várom továbbra is kérdéseiket és szívesen válaszolok Önöknek. Tel.: 0975166318 vagy 0503723469.

Novák András,
a Terra Dei szaktanácsadója


Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 36. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!