HáziPatika.com

| 2021. 09. 10. – 20:13 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A depressziót nem szabad félvállról venni. Tünetei, főleg a kezdeti időszakban nem feltétlenül mindenki számára nyilvánvalóak, de minél többet tapasztalunk az alábbiak közül, annál nagyobb okunk van gyanakodni rá, hogy kedélybetegséggel állunk szemben.

Filozofikus gondolatok

A depressziós emberek gyakran beszélnek az élet értelméről, és szavaik, kifejezéseik sokszor absztraktak, elvontak. Pszichológusok szerint az egészséges, jó kedélyű emberek a beszélgetéseik során általában jóval konkrétabban fogalmaznak - írja a Házipatika.com.

Kifogások keresése

A depressziós emberek gyakran keresnek kifogásokat, kibúvókat, hogy elrejtsék valódi vágyaikat és a szomorúságukat. Például ha valamilyen meghívást lemondanak, hosszú, bonyolult történeteket találnak ki indoklásképpen, hogy elrejtsék valódi érzelmi állapotukat.

Nem megfelelő reakciók

Depressziósoknál gyakran megfigyelhető, hogy szinte bárkivel képesek egyetérteni bármiben, nincs önálló véleményük vagy gondolatuk, nem veszik fel a sértéseket, nem bántódnak meg, és még fájdalmas események történtekor sem mutatnak szomorúságot. Inkább az apátia jellemző rájuk.

Pszichoszomatikus betegségek

A depressziósok gyakran panaszkodnak szívfájdalomról, görcsről a kezükben vagy a lábukban, légzési nehézségekről, fejfájásról, fogfájásról és hasonlókról. Ha azonban orvoshoz mennek, általában kiderül, hogy fizikailag rendben vannak.

Rögeszmés gondolatok

A depressziósok képesek túlságosan leragadni gondolatoknál, dolgoknál, és szinte rögeszmésen foglalkozni velük. Közben pedig úgy gondolják, hogy nem rögeszmések, csak a megoldást próbálják megtalálni valamilyen problémára.

Elhanyagolt külső

A depresszióval sokaknál jár együtt az ápolatlanság. Koszos ruhák, elhanyagolt személyes higiénia, ápolatlan haj és körmök, illetve rendezetlen, piszkos környezet, élettér. Ha olyasvalakinél tapasztalunk ilyesmit, akire ez korábban nem volt jellemző, lehetséges, hogy kedélybetegség áll a háttérben.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!