Hirado.hu
| 2021. 09. 10. – 13:30 | Magyarország |
Özönlenek a migránsok Magyarország felé a balkáni útvonalon. Egyetlen nap alatt csaknem ötszáz illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök.Fotó: Internet

Hirdetés

Özönlenek a migránsok Magyarország felé a balkáni útvonalon. Egyetlen nap alatt csaknem ötszáz illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök. A migránsok egyre nagyobb csoportokban érkeznek, az elmúlt napokban szinte megrohamozták a magyar határt.

Csütörtök délelőtt például Bács-Kiskun megyében rövid idő alatt egy 19 és egy 27 fős csoportot állítottak meg. A határ szerbiai oldalán az M1 stábja találkozott olyan bevándorlóval, aki már legalább hétszer próbálkozott, de azt mondja, nem adja fel – hangzott el az M1 Híradójában.

„Megrohamozták a migránsok a déli határt az éjjel” – ezzel a címmel közölt összeállítást a Pesti Srácok.

A lap több olyan esetről ír, amelyekben a rendőrök illegális bevándorlók nagyobb csoportjait tartóztatták fel.

Éjfél után például 18 szomáliai, szír és iraki migránst fogtak el Homorúd térségében. Ásotthalomnál pedig 24 illegális bevándorlót tartóztattak fel. Még este Gyálaréten 28 határsértőt fogtak el a honvédekkel közösen a rendőrök.

A nyomás délelőtt sem enyhült: Katymárnál 46 illegális migránst fogtak el, Mórhalaomnál pedig egy 13 fős, magát afgánnak valló csoporttal szemben intézkedtek a rendőrök.

Közben az embercsempészek aktivitása is emelkedik.

Hajnalban Győr mellett fogtak el az M1-es autópályán egy 17 éves szerb csempészt, az autójában 10 szírrel, az M9-esen pedig egy 12 külföldit szállító bolgár-török párosra csaptak le a rendőrök. Egy moldáv férfi pedig 21 migránssal a raktérben hajtott árokba menekülés közben.

Ez csak néhány az elmúlt órák elfogásai közül, ugyanis csak szerdán 477 alkalommal kellett intézkedni migránsok és az embercsempészek miatt. Tömegesen torlódnak a migránsok a déli határzár szerb oldalán és csoportokban próbálnak Magyarországra jutni – számolt be az M1 tudósítója.

„Legalább hétszer próbálkoztam már, de eddig mindig elfogtak. Azért jöttem most Szerbiába, mert innen akár Szlovénia, de Románia felől is megpróbálhatok Magyarországra jutni” – közölte az M1-el egy tunéziai migráns, aki két éve él a Balkánon. Azt mondta, kivárja a megfelelő alkalmat és Magyarországra szökik.

Az illegális bevándorlók többsége korábban szírnek, most már inkább afgánnak vallja magát. „Mindannyian Németországba tartunk. Tudják, Afganisztánban most nagyon rossz a helyzet. A tálibok átvették a hatalmat” – mondta egy afgán férfi.

Közben a migránsáradat miatt élhetetlenné válik a környék. Sok idős csak akkor megy utcára Kelebián, ha muszáj. A helyiek szerint semmit és senkit sem tisztelnek a migránsok.

A szőlőkben és gyümölcsösökben is sokszor letarolják a termést, vagy szemetet hagynak maguk után, de a helyiekkel is összetűzésbe kerülnek.

„Egyre több EU-s tagállam vezetője szigorítana a migrációs törvényeken, de még mindig vannak, akik a bevándorlás pártján állnak ”– fogalmazott a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en. Bakondi György hangsúlyozta: ez pedig meghívólevél lehet az útba indulóknak.

„Liberális, baloldali pártkörnyezetből politikusok, de időnként az Európai Unió egyes megnyilatkozásai is kétségtelenül bátorítólag hatnak az útba indulást tervezőkre, például Afganisztánból, ha azt hallják, hogy tulajdonképpen okmányok nélkül, tulajdonképpen mindenfajta papírok nélkül odamegyünk, akkor ott teljes ellátásban részesülünk és kiváló feltételekkel élhetjük az életünket. Sokkal jobb körülmények között, mint amiben itthon vagyunk” – fejtette ki a főtanácsadó.

Augusztus végéig több mint 65 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel a határzárnál, ami háromszor annyi, mint a tavalyi év azonos időszakában. És ahogy a határsértők, úgy az embercsempészek is egyre aktívabbak: idén már jóval több mint 600-at fogtak el.


Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!