MTI

| 2021. 08. 09. – 08:00 | Oroszország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Elhagyta Oroszországot Ljubov Szobol ügyvédnő, Alekszej Navalnij elítélt ellenzéki politikus volt közeli munkatársa - közölte vasárnap egybehangzóan az orosz állami RT televízió és a REN TV szórakoztató csatorna, valamint az ellenzéki hangvételű Eho Moszkvi rádió.

Maga Szobol a hírt nem erősítette meg, és politikai szövetségesei sem kívántak nyilatkozni az ügyben - írja az MTI.

A médiaértesülések szerint az ügyvédnő Isztambulba távozott a rá kirótt lakhelyelhagyási tilalom dacára.

Szobol mozgásszabadságát másfél évre korlátozta kedden egy moszkvai bíróság azon a címen, hogy a Covid-19 miatt bevezetett korlátozó intézkedések megsértésével részt vett a Navalnij szabadon bocsátása érdekében megtartott tüntetések szervezésében. Az ítélet értelmében este tíz és reggel hat között nem hagyhatja el a lakhelyét és nem utazhat el a fővárosból és Moszkvából sem.

A 33 éves ügyvédnő, akit hónapok óta házi őrizetben tartanak, közölte, hogy meg fogja fellebbezni az ítéletet, de arról is beszélt az Eho Moszkvi adónak, hogy a verdikt még nem lépett hatályba, ami úgy értelmezhető, hogy módja van külföldre távozni.

Ljubov Szobol, aki a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványnál (FBK) volt Navalnij munkatársa, jelöltként szándékozott elindulni a szeptemberben esedékes parlamenti választáson, ám kampányát kényszerűen felfüggesztette, miután a szervezetet a bíróság júniusban szélsőségesnek minősítette és betiltotta.

Oroszországban a szélsőséges szervezetek tagjai egy június elején hatályba lépett törvénymódosítás értelmében évekre elveszítették passzív választójogukat,

és nem indulhatnak jelöltként például a parlamenti választáson sem.

Alekszej Navalnij jelenleg két és fél éves szabadságvesztését tölti. Az úgynevezett Yves Rocher-ügyben gazdasági bűncselekmény miatt kiszabott, de felfüggesztett szabadságvesztését azért kell leülnie, mert a FSZIN (orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat) szerint sorozatosan megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait.


Hirdetés

Korábban hírt adtunk arról, hogy másfél évre korlátozták egy orosz ellenzéki ügyvédnő mozgásszabadságát. Másfél évre korlátozta Ljubov Szobol ellenzéki ügyvédnő mozgásszabadságát kedden egy moszkvai bíróság azon a címen, hogy a Covid-19 miatt bevezetett korlátozó intézkedések megsértésével részt vett az elítélt Alekszej Navalnij politikus szabadon bocsátása érdekében megtartott tüntetések szervezésében.

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!