Origo
| 2021. 08. 31. – 16:30 | Ázsia |
Már Vietnám miatt is aggódhatnak a kávérajongók, ahogy az ország legnagyobb városában a koronavírus-járvány miatti korlátozások nehezítik a kávéexportot. Fotó: Internet

Hirdetés

Már Vietnám miatt is aggódhatnak a kávérajongók, ahogy az ország legnagyobb városában a koronavírus-járvány miatti korlátozások nehezítik a kávéexportot. A délkelet-ázsiai állam pedig a világ egyik vezető termelője a robusta kávék piacán.

Továbbra is utazási korlátozások vannak érvényben a Vietnám legnagyobb településének számító Ho Si Minh-városban, ami a külkereskedelmet is akadályozza – írja a BBC-re hivatkozva az Origo.

Mivel pedig Vietnám a Robusta kávéfajta egyik legnagyobb kitermelője az egész világon, a korlátozások a globális kávépiacra is komoly hatással vannak. 

A robustát egyébként elsősorban az instant kávékban használják fel.

A kínálati problémákat pedig az is jelzi, hogy a robusta nagykereskedelmi ára idén eddig már nagyjából 50 százalékkal emelkedett.

Ráadásul a lezárások csak tetézik az eddig is meglévő külkereskedelmi gondokat, mivel már korábban is súlyos probléma volt a konténerhiány a tengeri szállítmányozásban.

A város emellett a Kína és Európa között futó kereskedelmi hálózat egyik kulcsfontosságú pontja, vagyis a kávén kívül is fontos szerepe van a nemzetközi kereskedelemben. 

Nem véletlen, hogy több vietnámi iparági szereplő kérésére a kormány már utasította a regionális hatóságokat,

hogy ha lehetséges, oldják fel a szükségtelen kereskedelmi korlátozásokat.

A vietnámi helyzet azonban nem az egyetlen, amely manapság a kávépiacot sújtja. A prémium arabica kávéfajta legnagyobb termelőjének számító Brazíliában például szárazság és 1994 óta nem látott fagy csökkentette a termést. Ezek eredményeként pedig közel 7 éve nem látott csúcsra emelkedett a nyers kávébab ára.


Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!