MTI

Megosztás

Ukrajna újabb 188 370 dózis, Comirnaty néven gyártott koronavírus elleni vakcinát kapott a Pfizer/BioNTech vállalattól - hozta nyilvánosságra hétfőn az ukrán egészségügyi minisztérium sajtószolgálata.

A közlemény szerint az oltóanyagot az amerikai kormány a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül biztosította, a szállítást az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szervezte, a tárolást és a logisztikát pedig az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) végzi - írja az MTI.

Július elején az UNICEF több mint kétmillió dózis Moderna-vakcinát szállított, amelyet az amerikai kormány biztosított a COVAX-on keresztül.

Összességében Ukrajna a kezdeményezés részeként 4 325 910 dózis Pfizer-, Moderna- és AstraZeneca-oltóanyagot kapott - emlékeztetett az UNIAN hírügynökség.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az ukrán kormány fel kívánja bontani a Serum Institute of India (SII) indiai gyógyszeripari vállalattal kötött szerződését, amelyben 1,5 millió Covishield néven forgalomba hozott AstraZeneca-oltóanyag és 10 millió Novavax-vakcina szállításában állapodtak meg.

A tárcavezető a döntést azzal indokolta, hogy a Novavaxot mostanáig egy országban sem jegyezték be, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sem ismerte el. Covishield vakcinából kétmillió dózisra kötött Kijev szerződést, eddig az indiai vállalat félmilliót már leszállított, utána viszont különböző okok miatt nem tudta biztosítani a szállítást. A miniszter biztosított ugyanakkor afelől, hogy lesz elég vakcina mindenkinek, aki be akarja oltatni magát az országban.

A gazdasági minisztérium hivatalos honlapján megerősítette: a munkaadóknak Ukrajnában nincs jogalapjuk arra, hogy rákényszerítsék munkavállalóikat a koronavírus elleni oltás felvételére, nem bocsáthatják el őket állásukból, és más formában sem büntethetik őket ezért.

Ihor Kuzin országos tisztifőorvos egy tévéinterjúban elmondta, hogy Ukrajnában már több mint hatszázan fertőződtek meg a koronavírus különösen veszélyes, először Indiában megjelent delta variánsával.

Ukrajnában a korábbi napokhoz képest hétfőre jelentősen visszaesett az újonnan regisztrált fertőzöttek száma.

Számuk 749-cel 2 284 940-re emelkedett, ami 1157-tel kevesebb a megelőző napiénál, ugyanakkor a visszaesés oka lehet az is, hogy hétvégenként általában kevesebben fordulnak orvoshoz, és kevesebb tesztet végeznek. Az elhunytak száma 18-cal 53 738-ra nőtt. Eddig 2 206 683-an gyógyultak meg, miközben az aktív fertőzöttek száma 440-nel 24 519-re emelkedett. Kórházba 583 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta  5 308 727-en kapták meg valamely védőoltás első, 3 622 915-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Vasárnap 41 477 embert oltottak be az országban.

Forrás

MTI