Kárpátinfo hetilap


| 2021. 08. 29. – 16:06 | Kárpátalja |

Hirdetés

Igaz-e, hogy a kukoricatáblák veszélyben vannak? És milyen kártevők is jelentek meg? – hangzik mostanság a kérdés a gazdáktól. A napokban sok visszajelzést kaptam a kedves termelőktől, akik rendszeresen nézik a magyar híradást, és ott látták már konkrétan, milyen veszély fenyegeti, milyen kártevők támadták meg a kukoricát. Már sokszor meggyőződhettünk arról, hogy a kártevőknél nincsenek határok. Sok kukoricatáblát átnéztem, mielőtt megírtam ezt a cikket. Kijelenthetem, hogy a veszély nálunk is fennáll, de úgy gondolom, hogy a kártevők megjelenése lényeges terméskiesést nem fog okozni.

Sok termelő arra gondolt, hogy az amerikai kukoricabogár támadta meg a növényeket. Idén ezzel a kártevővel már helyenként találkoztam. Nem tudok magyarázatot adni erre, hogy miért, mert az előző években a kukoricabogár nagyon elterjedt Kárpátalján, de gazdasági kárt nem okozott. Az a kártevő, ami most megjelent a kukoricatáblákon, a gyapotlepke, annak is a lárvái, amelyek inkább a kukoricacsövet támadják meg. Úgy lehet észrevenni a kártételt, hogy a szemeket megrágja, és azon a helyen barna foltok jelennek meg. Különösen kedveli a csemegekukoricát. Ez évben ennek a kártevőnek a rajzási ideje kicsit hamarabb ment végbe és emiatt talán erősebb lesz a kártétel. Lényegében most már védekezni ellene nem tudunk, mert elkéstünk. A védekezési időpontot úgy határozzák meg, hogy feromoncsapdák segítségével pontosan meghatározzuk a tömeges rajzás idejét és ez alapján pontosan meg tudjuk állapítani a védekezés időpontját, hogy mikor kell permetezni, ami egybeesik a tömeges lárvakeléssel.

Ami nagyon fontos, ez a gyapotlepke (kártevő) sok problémát okozhat a paradicsom- és a paprikatermesztésben is. Itt is a lárvák behatolnak a levélbe, hasonlóan, mint az aknázó molyok lárvái. Aztán pedig magát a gyümölcsöt is megtámadják. Amint meglátjuk az első tüneteket, speciális rovarölőszerekkel kell védekeznünk. A leghatékonyabb ellenük a DUPONT cég terméke, a Coragen. Ennek a vegyszernek a nagy előnye az, hogy nemcsak a lárvákat pusztítja, miután kikelnek a tojásból, hanem a kártevő tojásait is, ezzel megelőzzük a kikelést és a hatékonysága 25-30 napig tart. Így nem kell gyakran ismételni a permetezéseket.

Aminek nagy gyakorlati jelentősége van, hogy nem kell gyakran permeteznünk, és be tudjuk tartani az élelmezési várakozási időt (ÉVI), aminek gyakorlati jelentősége van, mert a vegyszer nem hat negatívan a környezetre és ránk, emberekre. Vagyis a termékben, a gyümölcsben nem halmozódik fel a vegyszer hatóanyaga, pontosabban csak a megengedett mennyiség.

Kérdéseikre szívesen válaszolok bármilyen mezőgazdasági kérdéssel kapcsolatban. Elérhetőségeim: 0503723469 vagy 0975166318-as telefonszámok.

Novák András,
a Terra Dei szaktanácsadója


Hirdetés


  • A cikk a Kárpátinfo hetilap 25. évfolyamának 34. számában jelent meg.
  • Hetilapunkat megvásárolhatja terjesztőinknél, illetve előfizetheti a postán.
  • A Kárpátinfo hetilapot ONLINE is előfizetheti!
  • Lapunkat elolvashatja PDF formátumban is.

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!