MTI

| 2021. 08. 27. – 21:49 | Kárpátalja |
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökségével tartott egyeztetés után sajtótájékoztatót tart Ungváron 2021. augusztus 27-én. MTI/KKM/Tass Blanka

Hirdetés

Kárpátalja megyeszékhelyén a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökségével és a megye vezetőivel tárgyalt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken.

A megbeszéléseket értékelve Magyar Levente rámutatott, hogy a magyar-ukrán kapcsolatrendszer "baráti, kiegyensúlyozott és mindenfajta problémától mentes volt" a magyar kisebbség jogait jelentősen korlátozó ukrán törvények elfogadásáig, közölte az MTI.

"A problémák megoldását célzó párbeszéd részben a pandémia miatt "nem volt és nem is lehetett kellően intenzív és személyes ahhoz, hogy elmozduljunk a holtpontról"

- mondta.

Magyar Levente reményét fejezte ki, hogy

"az új realitásokat figyelembe véve" és "elfogadva azt, hogy itt egy olyan nemzetépítő folyamat zajlik, amelyen a régió minden népének át kellett mennie", sikerülhet olyan megoldásokat találni a nyelvi, kisebbségi, oktatási kérdésekben, amelyek mindkét fél számára elfogadhatók.

Hozzáfűzte, hogy a következő hetekben konkrét dokumentumok aláírása várható ezzel kapcsolatban.

Arról is beszámolt, hogy

a megye vezetőivel áttekintették a határátkelők fejlesztésének kérdését, valamint más, megvalósítás előtt álló, határ menti infrastrukturális és közlekedési projekteket.

A felek megvitatták a kárpátaljai műemlékek közös felújításának lehetőségeit és a hulladékkezelés helyzetét a Tisza vízgyűjtő területén.

A KMKSZ vezetőivel zárt körben folytatott megbeszélést összegezve Magyar Levente kifejtette:

konszenzus van abban, hogy új megközelítésben kell a tárgyalásokat folytatni az ukrán partnerekkel, és "kialakítani egy mindenkinek elfogadható új helyzetet", amihez - mint fogalmazott - "közelebb vagyunk, mint valaha az elmúlt években".


Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!