Origo


Miközben a nyugat-európai országok kénytelenek leállítani az emberek evakuálását Afganisztánból, és várhatóan afgánok tízezrei rekednek a tálibok által megszállt Kabulban, a brit védelmi miniszter, Ben Wallace engedélyezte egy volt brit tengerészgyalogosnak, hogy megkezdje a Kabulban magukra hagyott kutyák és macskák légi evakuálását Nagy-Britanniába.

A nyugalmazott tengerészgyalogos, Paul Farthing ugyan saját költségére bérelt charter járatot a saját kabuli állatmenhelyében elhelyezett háziállatainak a kimentésére, a négylábú utasok mellett Farthing a menhely afgán alkalmazottait is a repülőgép fedélzetére viheti – közölte a RTBF nevű belgiumi francia hírtelevízió - írja az Origo.

Ezért a britekben, sőt a brit védelmi miniszterben is felmerült korábban a kérdés, hogy a megánrepülőgépen szállított 140 kutya és 60 macska mentése vajon előrébb való-e az Afganisztánból menekülni vágyó emberek érdekeinél.

A brit védelmi miniszter ezért először kategórikusan elutasította Farthing kérését mondván,

„nem fogja az állatokat a mentésre váró kétségbeesett emberek, nők és gyermekek elé helyezni".

Azonban egy brit állatvédő aktivista nyomására maga Boris Johnson brit miniszterelnök járt közben a védelmi miniszternél, aki így kénytelen volt mégis megadni az engedélyt a kutyák és macskák mentéséhez.

A nyugalmazott tengerészgyalogos által evakuált 200 négylábú mellett végül mindössze

68 afgán állampolgár kapott helyet a charter járaton és beutazási engedélyt a szigetországba. 

Ez a tény sokakat felháborított Nagy-Britanniában, hiszen több nyugat-európai ország kénytelen volt leállítani az emberek evakuálását és az amerikaiak sem haladnak túl jól a mentéssel. Értékelésük alapján a londoni kormánynak fontosabbak a kutyák és a macskák az emberéleteknél.

Forrás