Kárpátinfo.net


| 2021. 08. 25. – 13:42 | Ukrajna |
Ukrajna a legnagyobb napraforgóolaj-exportőr a világon, de maguknak az ukránoknak a termék ára sokkal magasabb, mint más országok lakosainak. Fotó: Internet

Hirdetés

Ukrajna a legnagyobb napraforgóolaj-exportőr a világon, de maguknak az ukránoknak a termék ára sokkal magasabb, mint más országok lakosainak - fejtette ki véleményét Telegram csatornáján Ihor Umanszkij közgazdász, aki egykor Ukrajna pénzügyminisztere volt.

"Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-exportőre. Az elmúlt egy évben 381 000 tonna terméket szállítottunk külföldre.

Az olaj ára az év elején palackonként (0,8 liter) 30-35 hrivnyáról literenként 70 hrivnyára ugrott. A következő hat hónapban a kormány vagy nem reagált, vagy úgy tett, mintha megoldódna a probléma. Eközben a napraforgóolaj ára megközelítette az egyszerű olívaolaj árát" - jegyezte meg a közgazdász.

A szakértő szerint a napraforgóolaj bejelentett árcsökkenését a világpiaci árváltozás okozta - írja az Unian.net.

"Augusztusban a kormány bejelentette, hogy a hónap végére csökkenni fog az olaj ára, mert a világpiacon változtak az árak. De valamiért a világárak óriási késéssel érkeznek hozzánk. Így júliusban a napraforgóolaj világpiaci ára tíz százalékkal csökkent,

míg Ukrajnában ez a csökkenés 1,3 százalékot tett ki.

A közgazdász szerint paradox helyzetbe kerültünk, amikor a világ legnagyobb olajexportőrének üzleteiben az árcédulák jóval magasabbak, mint az importáló országokban. Például Montenegróban 1,75 euró, Moldovában 1,70 euró, Lengyelországban 1,72 euró, míg Ukrajnában 2,02 euróba kerül az olaj.

"Ne felejtsük el, hogy ez nem csak melléktermék, amelyet egyetlen konyha sem nélkülözhet. A napraforgóolaj az élelmiszer-előállítás egyik összetevője. Vendéglátóhelyek, iskolai menzák, katonai élelmezési szolgáltatók és még sokan mások használják.

Ezért a napraforgóolaj költségeinek hozzájárulása az általános inflációhoz kolosszális" - jegyezte meg a szakértő.

Példának okáért Csehországban az ukrán gyártású napraforgóolaj ára körülbelül 30 korona, ami körülbelül 35 hrivnya. Az ukrán szupermarketekben pedig a napraforgóolaj ára 50-75 hrivnya.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!