MTI

| 2021. 08. 25. – 14:00 | Lengyelország |
Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kedden felszólította Lengyelországot, hogy fogadja be a több mint két hete a lengyel-fehérorosz határon rekedt közel-keleti migránsok csoportját. Fotó: Internet

Hirdetés

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kedden felszólította Lengyelországot, hogy fogadja be a több mint két hete a lengyel-fehérorosz határon rekedt közel-keleti migránsok csoportját.

„Felszólítjuk a lengyel hatóságokat, hogy engedjék be ezeket az embereket és haladéktalanul nyújtsanak nekik orvosi és pszichológiai, illetve jogi segítséget” – közölte Christine Goyer, az UNHCR lengyelországi képviselője, írja az MTI.

A genfi menekültügyi egyezmény értelmében, amelyet Lengyelország is aláírt, a menedékkérőket nem büntethetik határsértés miatt

– tette hozzá Goyer.

A varsói kormány ugyanakkor határozottan ellenzi a 24 fős, többségben férfiakból álló csoport befogadását, amely a lengyel-fehérorosz határ fehérorosz oldalán, Usnarz Górny lengyel község közelében táborozik napok óta. A lengyel határőrség nem engedi át őket a zöldhatáron, visszafordulásukat viszont a felfegyverzett fehérorosz tisztviselők akadályozzák meg.

Mindemellett Lengyelország humanitárius segélyt küldött a közös határon rekedt bevándorlók megsegítésére, bár ezt egyelőre Minszk nem fogadta el.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerint a menedékkérők befogadása egyet jelentene azzal, hogy engedtek Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök zsarolásának. Amennyiben pedig menedékkérelmet szeretnének benyújtani, úgy azt megtehetik Minszkben, mivel a csoport fehérorosz területen tartózkodik.

Fehéroroszország felől több mint kétezer ember próbált illegálisan átjutni Lengyelországba augusztus eleje óta.

A határőrség keddi közleménye szerint az utóbbi 24 órában 126 határsértési kísérlet történt.

Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter hétfőn bejelentette: Lengyelország két és fél méter magas kerítést épít a fehérorosz határon a magyar-szerb határon létesített kerítés mintájára, és kétezerre emeli a határőrök támogatására kivezényelt katonák létszámát.


Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!