HáziPatika.com

| 2021. 08. 23. – 06:11 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

A pajzsmirigy számos hormon termelődésért felelős a szervezetünkben, és ha valamiért a működése nem megfelelő, annak számos tünete lehet, attól függően, hogy túl sok vagy túl kevés hormont termel-e.

Pajzsmirigy-alulműdködés

Ilyenkor jelentkezhet letargia, levertség, extrém fáradtság. Ennek az az oka, hogy a túl alacsony hormontermelés hatással van arra, hogy a testünk mennyi energiát termel, illetve hogyan használja fel azt. Nem ritka, hogy a pajzsmirigy-alulműködésben szenvedők depressziós tüneteket tapasztalnak. Megváltozhat a hangunk is, mivel a hangszálakhoz közel helyezkedik el a szerv - írja a Házipatika.com.

Tapasztalható még ilyenkor a bőr megvastagodása, kiszáradása, hámlása is, és egyeseknél a szemöldök elvékonyodik, megritkul. Fájni kezdhetnek az izmok, ízületek, leggyakrabban a térdek és a lábfej környékén, és a fájdalom fizikai aktivitás hatására súlyosbodik.

Romolhat a hallás is, bár ennek a pontos okát még nem tudták kideríteni a szakemberek. Bekövetkezhet libidóvesztés is, amely a csökkent hormontermelésnek, illetve az anyagcsere lelassulásának tudható be.

A nemi vágyra az sincs jó hatással, hogy a lelassult anyagcsere hatására a legtöbb beteg meghízik, és még diétával, mozgással sem tud lefogyni, vagy csak nagyon keveset, és emiatt egyre rosszabb viszonyba kerül a saját testével, és lecsökken az önbizalma.

Pajzsmirigy-túlműködés

Akik ilyesmiben szenvednek, azoknak feltűnően megnőhet az étvágya, de akármennyit esznek, nem híznak, sőt, egyesek még fogynak is, mivel a túl nagy mennyiségben termelődő hormonok erőteljesen felgyorsítják az anyagcserét. Tapasztalható még gyakori, nagy mennyiségű vizeletürítés. Ezzel együtt gyakori, kínzó szomjúság is jelentkezhet, hiszen a szervezet próbálja pótolni az elveszített folyadékot.

Vannak, akik kézremegést is tapasztalnak, aminek szintén a felgyorsult hormontermelés az oka. Egyeseknél a túltermelődő hormonok, illetve a felgyorsult anyagcsere hatására megnövekedhet a libidó is. Tapasztalható még hajhullás, nehéz légzés, szapora szívverés, a pajzsmirigy szemmel látható megnagyobbodása, illetve egyeseknél a szemek is feltűnően előredülledhetnek. Egyes betegek sokkal ingerlékenyebbé válnak, és csökken a koncentrációs készségük is.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!