MTI

| 2021. 08. 19. – 15:00 | Észak-Afrika |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Sikerült teljesen megfékezni az erdőtüzeket Marokkó északi részén, ahol az elmúlt öt napban több mint 1100 hektárnyi erdő semmisült meg – közölték a helyi hatóságok csütörtökön.

Több száz embert, köztük tűzoltókat és katonai személyzetet, tűzoltó repülőgépeket vetettek be a Safsavan üdülőhely közelében lévő erdőkben keletkezett tűz eloltására - írja az MTI.

Rasid el-Anzi, a helyi vízügyi és erdészeti hatóság igazgatója azt mondta,

hogy az utolsó aktív tűzfészkeket szerda délutánra teljesen megfékezték.

A tűz nem követelt emberi áldozatokat, ennek ellenére vizsgálat indult keletkezése okainak feltárására. Vélhetően a rendkívüli hőség és a heves szél is közrejátszott kialakulásához.

A helyi meteorológiai hivatal adatai szerint az észak-afrikai királyság több régiójában múlt péntek óta helyenként 49 Celsius-fokos hőmérsékletet is mértek. Több városban a hőmérséklet 5-12 Celsius-fokkal meghaladta a havi normális értéket.

A július 9-én kezdődött rendkívüli hőhullámban a 20 helyen kialakult tűzben ezeregyszáz hektárnyi erdő pusztult el – derült ki a vízügyi és erdészeti minisztérium adataiból.

A Földközi-tenger medencéjét az elmúlt két hétben heves tüzek sújtották, különösen Görögországban, Törökországban és Algériában.

Ez utóbbi országban több mint 90 ember halt meg vagy tűnt el a tüzekben.

A felmelegedő éghajlat növeli a hőhullámok és a szárazságok kialakulásának valószínűségét, akárcsak a tüzek keletkezésének is.


Hirdetés

Forrás

MTI

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!