Hirado.hu
| 2021. 08. 16. – 11:00 | Haiti |
Fotó: Internet

Hirdetés

Folyamatosan nő a haiti földrengés halálos áldozatainak száma. A hatóságok eddig legkevesebb 1297 halálos áldozatról számoltak be, sok köztük a gyerek. Sokan eltűntek és mintegy 6 ezer ember sérülhetett meg.

Az anyagi kár is tetemes: lakóházak ezrei, templomok, szállodák és iskolák dőltek romba. A mentőcsapatok és önkéntesek gőzerővel dolgoznak a romok alatt rekedt emberek kiszabadításán. A munkát nehezíti, hogy folyamatosak az utórengések – írja a Hirado.

A szombati erős földrengés leginkább a szigetország délnyugati részét sújtotta.

A pusztítás mértékét még mindig nem sikerült pontosan felmérni.

Az amerikai földtani intézet szerint a földmozgás fészke 10 kilométer mélyen volt a fővárostól, Port-au-Prince-től 150 kilométerre nyugatra található Petit Trou de Nippes település térségében.

A közeli, hozzávetőleg 126 ezer lakosú Les Cayes városából számos összedőlt épületet jelentettek, a többi között templomok és lakóházak omlottak össze.

A Gazette Haiti című lap úgy tudja, hogy a halálos áldozatok között van Jean Gabriel Fortune volt szenátor is, aki szállodája romjai alatt vesztette életét Les Cayes-ben. A helyi sajtó szerint többen rekedhettek az épületek törmeléke alatt.

Több utórengés is volt, és a helyzetet nehezíti, hogy a Grace nevű trópusi vihar közeleg a sziget a felé.

A polgári védelmi ügynökség előzetes kárfelmérése szerint 949 lakóház, hét templom, két szálloda és három iskola dőlt romba. További 723 lakóház, egy börtön, három egészségügyi intézmény és hét iskola szenvedett károkat, de a kikötő, a repülőtér és a telekommunikációs hálózat épségben maradt.

Ariel Henry ideiglenes miniszterelnök mikroblogján drámainak nevezte a helyzetet, és egy hónapra szóló rendkívüli állapotot léptetett életbe.

Haitit gyakran sújtják erős földmozgások.

Egy 2010-es földrengés az országot szinte teljesen elpusztította. A rengés epicentruma akkor a sűrűn lakott főváros, Port-au-Prince volt.

A földrengés 2010-ben 222 000 halálos áldozatot követelt, és több mint 1 millióan váltak hajléktalanná.


Hirdetés

Forrás

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!