HáziPatika.com

| 2021. 08. 14. – 16:09 | Magyarország |
Címlapképünk illusztráció. Fotó: Internet

Hirdetés

Testünk másképp reagál a reggel és az este végzett fizikai aktivitásra.

Az egészséges cirkadián ritmus fontosságával egyre többen vannak tisztában. Közismert, hogyha valaki nem alszik eleget, annak nagyon komoly egészségügyi következményi lehetnek. A szakemberek azonban még mindig újabb és újabb felfedezéseket tesznek azzal kapcsolatban, hogy szervezetünk belső órájának működése milyen hatással van az egészségi állapotunkra - írja a Házipatika.com.

Számít az időpont

A tudósok már arra is rájöttek, hogy a testmozgás hatása függ attól, hogy reggel vagy este végezzük-e. Egy korábbi, egereken végzett tanulmány azt mutatta ki, hogy az állatok esti/aktív szakaszában (ami nálunk a reggelnek felel meg) végzett mozgás és az állatok reggeli/passzív szakaszában (ezt a mi esténknek feleltették meg) végzett mozgás másképp hatott a szervezetükre.

"Úgy tűnik, hogy jelentős különbség van a reggeli és az esti órákban végzett edzés között, és a különbségért jó eséllyel a cirkadián ritmus a felelős. A reggeli testmozgás beindít bizonyos génprogramokat az izomsejtekben, amitől hatékonyabbak lesznek, és jobban alakítják energiává a cukrot és a zsírt. Ugyanakkor az esti testmozgás az egész test energiafelhasználását hosszabb időre növeli meg" - nyilatkozta a kutatást végző egyik szakember, Jonas Thue Treebak professzor.

Reggel edzeni nem feltétlenül jobb, mint este

A kutatók számos hatást megmértek az izomsejtekben, például az átviteli választ, illetve a a sejtanyagcsere bomlástermékeinek hatásait. Az eredmények azt mutatták, hogy reggel végzett mozgás esetén az izomsejtek reakciói sokkal erősebbek voltak. Valószínűleg a HIF1-alfa nevű fehérje is szerepet játszik a folyamat irányításában. Ez a fehérje közvetlenül felelős a test cirkadián ritmusának szabályozásáért is. A reggeli edzés hatására megnő az izmok képessége arra, hogy feldolgozzák a zsírt és a cukrot. Ez az információ különösen azoknak lehet hasznos, akik komoly túlsúllyal vagy 2-es típusú cukorbetegséggel küzdenek.

Másrészről a kutatási eredmények azt is feltárták, hogy az esti edzés előnye a reggelivel szemben, hogy hatására jóval hosszabb időre növekszik meg a test energiafelhasználása. Éppen ezért a szakemberek szerint nem lehet egyértelműen kijelenteni, amit korábban sokan hangoztattak, miszerint reggel sportolni jobb, hatékonyabb és egészségesebb, mint este. Az eredmények értelmében nem igazán lehet rangsort felállítani a kettő között, kizárólag azt lehet kijelenteni, hogy úgy tűnik, mindkettő másként hat a testre.


Hirdetés

Kövessen minket a Facebook és az Instagram oldalainkon.
Iratkozzon fel a Telegram csatornánkra is.
Legyen jól informált!